Laatste nieuws

Op naar een rijdende HB Coupé

Nieuwsberichten / 10 december 2018

De Huet Brothers hebben een succesvolle crowdfunding campagne afgesloten op het platform Kickstarter, waarmee ze een volgende stap kunnen zetten op weg naar de productie van hun HB Coupé.

Via Kickstarter hebben de broers Tino en Paul Huet 131.295 euro opgehaald, ondermeer met de verkoop van hun in eigen huis ontworpen HB Benefactor horloges. Deze in Zwitserland vervaardigde chronograaf is door de broers ontwikkeld onder het motto ‘The only watch in the world that fuels the creation of a sports car’, met het doel de bouw van een rijdend prototype te financieren.

“Onze HB Coupé heeft heel veel positieve reacties opgeroepen, heel veel mensen willen de auto hebben, maar ze willen wel eerst rijden en zien dat we serieus zijn. Daarom moeten we een rijdend prototype bouwen, dat is de eerstvolgende grote stap die we moeten zetten naar serieproductie.”

De stand van zaken nu is dat de broers Huet een hele lijst met potentieel geïnteresseerden hebben en een driedimensionaal 1op 1 model gemaakt hebben van de carrosserie, zodat de HB Coupé niet meer alleen op hun computerschermen bestaat. Aan de hand van dat model hebben ze het ontwerp verder kunnen verfijnen. Het uiteindelijke doel is de serieproductie van hun tweezitscoupé, die een koolstofvezel carrosserie moet krijgen, niet meer dan 800 kilo zal wegen, en op de techniek van de Mazda MX-5 zal zijn gebaseerd. “Hij is bestemd voor mensen die straks niet in een kubusding van Google rondgereden willen worden, maar zelf in iets moois en aparts willen sturen, dat bovendien niet de wereld kost om te servicen en te repareren”, legt Tino uit.

De broers zijn geenszins van plan de gevestigde orde een handschoen toe te werpen met hun HB Coupé, ze zijn daar opvallend nuchter in. Op vraag wat hun sportwagen beter zal kunnen dan de rest van het aanbod, is het antwoord verrassend – en eerlijk. “Misschien wel niks. Het is niet onze opzet dat hij harder gaat dan een Porsche of ik weet niet wat, het wordt gewoon een heel mooie en aparte auto, die lekker rijdt en die je graag wilt hebben of niet”.

Het rijdende prototype zal een belangrijke stap zijn naar serieproductie – maximaal 80 auto’s per jaar – maar er zijn meer fondsen nodig. “Je wilt niet weten op wat voor kosten je stuit als je bij voorkeur geen gezichtsbepalende onderdelen gebruikt van andere fabrikanten. Een setje koplampen speciaal voor de HB Coupé, of een eigen voorruit? In kleine series kost dat fortuinen.”

De Huet’s schatten zo’n 2,5 tot 3 ton nodig te hebben voor de realisering van een rijdend prototype en vervolgens 7,5 ton voor de typegoedkeuring en de productielijn. Met hun reguliere werkzaamheden – de restauratie van klassiekers – kunnen ze dat niet opbrengen, en ook ‘de eigen spaarcenten’ zijn ontoereikend, reden waarom ze hun zoektocht naar externe fondsen voortzetten.

Hoewel er nog behoorlijk wat hobbels te nemen zijn, durven de Huet Brothers nog steeds te dromen, zelfs van productieplannen in de USA. “Van de geïnteresseerden komt 50% uit de USA en Canada”, weet Tino.“Het ligt voor de hand daar te produceren. Als het allemaal lukt, bouwen we een kleine productielijn in Nederland, die we vervolgens kopiëren in de USA.”

De actie op Kickstarter is inmiddels beëindigd, maar ondersteuning van het project door de aanschaf van een ‘Benefactor’ horloge is nog steeds mogelijk via de website van de Huet Brothers. Lezers van Octane krijgen een reductie op de prijs door de code OCTANE in te vullen. 

Tekst Ton Roks


Tags: , ,redactie Octane
Octane is een licentie van de gelijknamige Britse titel, maar streeft naar zo veel mogelijk eigen inhoud, met Nederlandse en Belgische liefhebbers en hun auto’s in de hoofdrol. Van de redactie maken deel uit Wil van Lierop (eindredactie), Carl de Vaal (art-director) en Ton Roks (hoofdredacteur).
Vorig bericht

Lezersreis USA West Coast

Volgend bericht

Klassiekers in de winter, de regels op een rij

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Lezersreis USA West Coast

Een machtig mooie, vijftiendaagse roadtrip (17 juni - 1 juli) door de staten Californië, Arizona, Utah en Nevada met ongelooflijk...

10 December 2018