Laatste nieuws

Opel Kadett Coupé GT/E (1978)

Man & Machine / 2 mei 2020

De zoektocht naar de volledige historie van zijn Opel Kadett GT/E uit 1978 was voor Gert-Jan Davelaar doodgelopen – tot het moment dat Octane Magazine werd benaderd door de zoon van de voormalige eigenaar.

Een bericht van Thim Koemans met de vraag of wij de huidige eigenaar konden achterhalen van een Opel Kadett met het kenteken 90-XG-86.   Enig speurwerk leidde ons naar Gert-Jan Davelaar, nota bene een van de prijswinnaars van het Octane Concours op Paleis Soestdijk. Zijn geel/witte Kadett had de tweede prijs ontvangen in de categorie ‘Sportcoupés en Cabriolets’. Thim was op de zolder van zijn moeder dozen tegengekomen waarin zijn inmiddels overleden vader een groot aantal memorabilia van de bewuste Kadett had bewaard. Twee mappen met onderhoudsbonnen, documenten en folders en ook een aantal miniatuurmodellen van de Kadett die hij als vierjarig jongetje voor het laatst gezien had. Dat is inmiddels 22 jaar geleden.

Thim vertelt: “Mijn vader was dol op die auto, want hij heeft alles netjes gedocumenteerd en bewaard. Er is zelfs een zelfgebouwd 1:43 model van zijn auto bij de verzameling. Mijn moeder weet nog dat de Kadett destijds is gereviseerd door automobielbedrijf Ab van Egmond uit Zwanenburg. Omdat mijn vader 17 jaar geleden is overleden, weet ik niet veel meer van de auto dan dat wat ik er nu over gevonden heb, maar ik zou het leuk vinden als deze spullen bij de huidige eigenaar terecht zouden komen. Op het modelautootje na, die hou ik als herinnering.”

Inmiddels hebben de twee heren contact met elkaar gehad en is er een ontmoeting gepland zodra de Corona restricties voorbij zijn. Gert-Jan zegt: “Het berichtje van Octane dat een vorige eigenaar naar mij op zoek was kwam als een leuke verrassing. Natuurlijk had ik al de historie van de Kadett uitgezocht, maar daarbij was ik vastgelopen. Nu kan ik, zeker met alle documentatie die Thim nog heeft, het verhaal compleet maken. Dat vind ik toch belangrijk bij zo’n auto.”

“Het is een Opel Kadett C2 Coupé 2.0 GT/E van 23-08-1978 in de kleuren geel-wit.  Toevallig kwam ik in een winkel voor modelauto’s in gesprek met de eigenaar van de winkel. Mijn zoontje zag daar in een boek een foto van een Kadett GT/E en zei tegen mij: zo’n auto zoek je toch nog? Waarop de eigenaar vertelde dat hij er nog een in de schuur had staan, in volledig originele staat. Na enkele maanden onderhandelen heb ik uiteindelijk de auto samen met een vriend gekocht. Inmiddels ben ik de enige eigenaar.”

“Van jongs af aan was ik geïnteresseerd in auto’s. Mijn eerste auto was een Opel Kadett Coupé C1 1.2 SR, dus daar komt de liefde voor mijn huidige Kadett vandaan. Droomauto’s in die tijd waren voor mij de BMW M3, Audi Ur Quattro, Lancia Delta HF Integrale, Opel Manta/Ascona 400, Ford Escort Mk2 RS 2000, Fiat 131 Abarth, Renault 5 Turbo en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom: af fabriek gespierde jongens. Het is niet zo dat ik specifiek aanhanger van het merk Opel ben, al vind ik nu wel dat het in het verleden een paar mooie modellen heeft  gevoerd.”

“Mijn auto is in originele staat maar wel opnieuw gespoten. Ik heb de nodige rotte delen moeten vervangen en afgelopen winter heb ik de motor laten reviseren. De onderdelen voor deze Kadett zijn nog goed te vinden daardoor is de tijd die ik erin heb moeten stoppen beperkt gebleven. Het eerstvolgende dat op de planning staat is een revisie van de ZF versnellingsbak en het sperdifferentieel. De 2-liter motor levert 115 pk, de topsnelheid is 192 km/h en in 9,1 seconden zit ik op de 100 km/h. Prima cijfers wat mij betreft. Het is een leuke auto om mee te rijden, iedereen kent het model en altijd komen er wel verhalen los van mensen die er ook een gehad hebben of die iemand kennen die een Opel had. Het is toch een tijdlang het meest verkochte automerk in Nederland geweest dus er is veel sentiment en historie met betrekking tot Opel in ons land.”

“De Kadett komt alleen met mooi weer naar buiten. Dit specifieke model is echt zeldzaam aan het worden en dus ben ik er heel zuinig op. Voor mij was deelname aan het Octane Concours vorig jaar bij Paleis Soestdijk een hele leuke manier om eens een onafhankelijke jury naar de auto te laten kijken. Dat ik de tweede prijs mocht ontvangen in mijn klasse was een bevestiging van mijn eigen voorliefde voor deze auto. Het lijkt me heel leuk om straks samen met Thim en Octane bij de auto af te spreken zodat we de cirkel echt rond kunnen maken.”

Nog een ‘Octane Auto’s over een Kadett GT/E die vol ingezet wordt in rally’s? (Met 220 pk naar de Hel XL)

OCTANE AUTO’S / Updates door stafleden, medewerkers en lezers

Opel Kadett Coupé GT/E (1978)

Gert-Jan Davelaar


Tags: , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

TE KOOP: schitterende Martini Lancia's

Volgend bericht

Mooie dingen van Maarten Olden

Bezoekers lazen ook


Meer historie

TE KOOP: schitterende Martini Lancia's

Kun je jezelf een mooiere verzameling voorstellen? Ze worden niet geveild, maar wel verkocht, deze race en rally Lancia’s...

28 April 2020