Laatste nieuws

Pirelli Stella Bianca is terug

Nieuwsberichten / 15 april 2019

Na meer dan vijftig jaar alleen maar radiaalbanden te hebben gemaakt, produceert Pirelli nu weer diagonaal rubber.

De band, de Stella Bianca, is speciaal voor klassiekers uit de jaren ’20 tot ’60 en de Italiaanse fabrikant heeft hem opnieuw in productie genomen op verzoek van diverse fabrikanten die zich om hun erfgoed bekommeren, waaronder Ferrari. De Stella Bianca werd geïntroduceerd in 1927 en was de eerste moderne band van de Italiaanse firma. Hij was ontwikkeld voor automobielen als de Alfa Romeo 20-30, Diatto Tipo 30, Itala 61, Lancia Lambda, OM Superba, Fiat 525SS en andere Italiaanse juwelen. Maar hij was goed genoeg om tot de jaren ’50 in productie te blijven en auto’s als de Ferrari 166 en Jaguar XK120 adequaat van rubber te voorzien. Uiteindelijk heeft hij plaats moeten maken voor een nieuwe band, de Stelvio.
Voordat de Stella afzwaaide, heeft hij nog een moment van grote glorie beleefd: Alberto Ascari reed op deze Pirelli’s zijn Ferrari 500 als eerste over de finish tijdens de Italiaanse Grand Prix op Monza.
De nieuwe Pirelli Stella Bianca ziet er nog precies zo uit als vroeger, inclusief de tekst op de wangen, echter met een dosis moderne technologie erin verwerkt. Het is echter nog altijd een diagonaalband, want het ging er immers klassieker hun originele rijgedrag terig te geven. Hij wordt geleverd in de maat 6.00-16, de meest voorkomende maat voor klassieke sportauto’s, met het profiel van de Corsa variant, die meer grip had en beter bestand was tegen de krachten die erop werkten als de automobiel in kwestie competitief werd ingezet.


Tags:Ton Roks
Na 25 jaar in de autojournalistiek vervulde Ton Roks in november 2012 een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

De gladiator en de atleet

Volgend bericht

Wedergeboren BMW's 323i uit Nieuwpoort
Meer historie

De gladiator en de atleet

De Sport Quattro is de ultieme manifestatie van de Audi die de rallysport voorgoed veranderde. Hij leverde de techniek...

11 April 2019