Laatste nieuws

Plons, een Pontiac de Amazone in….

Nieuwsberichten / 21 februari 2019

Een prima Pontiac Silver Streak 8 met Nederlands kenteken die in Zuid-Amerika in zee wordt gekieperd. Marco van der Werf vertelt hoe en waarom de auto van zijn grootvader dat lot ten deel is gevallen.

Rond 1955 zijn er in Nederland passagiersschepen voor de Braziliaanse rederij S.N.A.P.P. gebouwd, bestemd voor de verbinding tussen Belém en het achterland aldaar. Deze schepen, de Leopoldo Peres en Lobo D’Almada, zijn door de Scheepswerven Gebr. Van der Werf in Deest vervaardigd. Ze waren 71,6 meter lang en 12,5 breed en hadden het karakter van een postboot, er kon lading vervoerd worden, plus 100 passagiers in de 1e en 300 in de 3e klasse.

De aflevering van de schepen geschiedde in Belém aan de monding van de Amazone en de werf organiseerde zelf het transport daarheen. Dat was voor mijn opa, werfdirecteur Hendrik van der Werf (die met zijn broer Otto in 1920 de werf had gekocht) reden om aan te monsteren en de vaart naar Zuid-Amerika mee te maken. Hij nam op de reis met de Lobo d’Almada zijn nog betrekkelijk nieuwe Silver Streak 8 Sedan mee. De auto had kenteken RD-29-79, uitgegeven op 14 juni 1954. Het was zijn plan om er mee naar het 3000 kilometer verderop gelegen Fasenda Holambra te rijden en de Pontiac daar achter te laten bij zijn nichtje Greta van der Werf, dochter van zijn broer Otto, die enkele jaren eerder daarheen was geëmigreerd.

Aangekomen in Belém bleek de Braziliaanse douane niet zonder meer bereid te auto in te klaren. De overlevering vertelt niet hoeveel – en welke – pogingen zijn gedaan om de auto toch aan wal te kunnen zetten. In elk geval lijkt het waarschijnlijk dat Hendrik niet erg vertrouwd was met de omgang met ambtenaren in Zuid-Amerika en hun ‘procedures’ en heeft zijn Groninger achtergrond een voor de hand liggende ‘soepele regeling’ in de weg gestaan. Omdat het schip moest worden afgeleverd en de auto bijzaak was, heeft Hendrik gekozen voor de strategie ‘als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan’. Dat kwam erop neer dat hij met het schip de diepere wateren van de Amazone heeft opgezocht en daar de glanzende Pontiac Silver Streak 8 Sedan over boord heeft gezet.

 

 


Print Friendly, PDF & Email
Ton Roks
Na 25 jaar in de autojournalistiek vervulde Ton Roks in november 2012 een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

Spectaculaire 400 pk sportsedan van Peugeot

Volgend bericht

Kraantje Lek Revival, een bonte rit
Uitgelicht

Spectaculaire 400 pk sportsedan van Peugeot

Unboring the future, dat zijn de uitdagende woorden met welke Peugeot een 400 pk hybride sportsedan heeft onthuld. De auto,...

21 February 2019

Webdevelopment Passionate Bastards