Laatste nieuws

POP POP, THE 8X JEFF KOONS

Nieuwsberichten / 13 mei 2022

BMW en de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons, wiens werk volgens Wikipedia wordt gedomineerd door ‘banaliteit en verleiding’, hebben de handen ineengeslagen voor een exclusieve serie van 99 BMW’s die wat hun uiterlijk betreft geheel en al door Koons zijn ontworpen. De eerste ervan is getoond op de kunstbeurs Frieze, in februari in Los Angeles.

BMW is al lange tijd partner van deze fair. De auto die door Koons is beschilderd heeft de BMW 850i xDrive Gran Coupé als basis. Hij is ‘THE 8 X JEFF KOONS’ gedoopt en BMW gaat er 99 van bouwen, een hele operatie, want alleen het spuiten van de carrosserie zou al 300 man uren kosten. De auto’s zijn dan ook de meest bewerkelijke in de historie van BMW. De fabrikant ziet de 99 850i’s als rollende kunstwerken die niet alleen in musea kunnen worden getoond, maar die – als een echte BMW – ook op de weg genoten kunnen worden.

Koons maakte al eerder een Art Car voor BMW, dat was een M3 GT2 die in 2010 de 24 Uren van Le Mans reed. BMW’s Art Cars zijn ont sprongen uit een initiatief van de Franse coureur en kunstliefhebber Hervé Poulain en BMW Motorsport’s Jochen Neerpasch. De eerste Art Car – de raceauto van Poulain – is gemaakt door Alexander Calder. Sindsdien hebben negentien andere artiesten er een gemaakt, onder wie Roy Lichtenstein, Frank Stella, Esther Mahlangu, Jenny Holzer, Andy Warhol, David Hockney, Ólafur Elíasson, Robert Rauschen berg, Cao Fei en John Baldessari. Jeff Koons ontwierp ook de 17e, de eerdergenoemde M3 GT2.

Jeff Koons: “Mijn editie van de BMW 8 Serie is mijn droomauto! Het is heel speciaal voor mij en ik wilde al heel lang een speciale BMW-editie maken. Het ontwerp is zowel sportief en flitsend als minimalistisch en conceptueel. Ik kan niet wachten om ermee te rijden en erin te rijden, en ik hoop dat mensen net zoveel van de Gran Coupé zullen genieten als ik. Op de auto worden de lijnen groter tijdens hun reis van de motorkap naar de kofferbak, waardoor een gevoel van voorwaartse beweging ontstaat, net als de ‘POP!’ op de deur. De blauwe kleur lijkt op de uitgestrektheid van de ruimte en ik hou van het idee dat de auto een wereldauto is. Het gaat erom hoe we ons tot elkaar verhouden en ons bewustzijn van alles waar we mee omringd zijn. Voor de bestuurder en alle passagiers biedt dit een verhoogde staat van plezier. Dit is wat mijn auto te bieden heeft.”

De prijs van zo’n 850 Gran Coupé à la Koons? Op aanvraag, luidt het antwoord van BMW.


Tags: , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Een innemende persoonlijkheid

Volgend bericht

De eerste Octane Scramble

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Een innemende persoonlijkheid

RENAULT 4 SUPER FASA (1968) Tekst: GLEN WADDINGTON We rijden Parijs uit langs de fabriek van Renault in Flins en zetten...

11 May 2022