Laatste nieuws

Rijd je een klassieker? Zo verzeker je ‘m

Nieuwsberichten / 27 januari 2021

Advertorial

Rijd je in een mooie klassieker? Dan wil je natuurlijk onbezorgd kunnen genieten en deze dus goed verzekeren. Dit doe je niet met een standaard autoverzekering, maar met een oldtimerverzekering. Hoe je dit regelt, vertelt Independer je hieronder.

 Autoverzekering voor je oldtimer
Voor je klassieker sluit je vaak geen standaard autoverzekering af, maar een oldtimerverzekering. Verzekeraars stellen vaak wel hoge eisen voor het afsluiten van zo’n verzekering. Je auto moet, afhankelijk van de verzekeraar, in ieder geval aan onderstaande eisen voldoen:

  • je auto moet minimaal 10 jaar of soms zelfs 30 jaar oud zijn
  • een maximum gewicht
  • een goed beveiligingssysteem
  • je bent lid van de FEHAC
  • een minimale taxatiewaarde
  • van een bepaald merk
  • je rijdt een maximum aantal kilometers per jaar

Daarnaast hebben verzekeraars vaak nog aanvullende eisen. Let daar goed op voordat je je oldtimerverzekering kiest en kom niet voor verrassingen te staan.

Verschillende soorten oldtimerverzekeringen
Net als voor een ‘gewone’ auto kun je ook voor je oldtimer een WA, beperkt casco of allrisk verzekering afsluiten. Uiteraard kun je je ook aanvullend verzekeren met een oldtimer, denk aan rechtshulp of schade na een ongeval.

Om in aanmerking te komen voor een oldtimerverzekering, mag je de auto alleen hobbymatig gebruiken. Dat betekent dat je de auto niet dagelijks in gebruik hebt. Stel dat je alleen in de zomermaanden in de auto rijdt, is het zelfs bij de meeste verzekeraars mogelijk om alleen in die periode je auto te verzekeren. Houd er dan wel rekening mee dat je buiten die periode niet in de auto mag rijden. Check bij de verzekeraar hoe je dit het beste kan regelen.

Gebruik je je oldtimer wel dagelijks? Dan kun je het beste een semi-oldtimerverzekering afsluiten. Hier betaal je iets meer premie voor, maar alsnog minder de een normale autoverzekering.

Kosten oldtimerverzekering
Op basis van de leeftijd van de klassieker en de taxatiewaarde komt de premie van de verzekering tot stand. Hoe hoger de waarde of hoe ouder de auto, hoe hoger de premie. Bij sommige verzekeraars betaal je een vaste premie. Als je een verzekering voor oldtimer afsluit bij een oldtimervereniging die lid van belangenorganisatie FEHAC dan krijg je vaak tussen de 5 en 10% korting op de premie.

Is je auto ouder dan 40 jaar? Dan betaal je geen wegenbelasting. Ook wel de oldtimerregeling genoemd. Rijd je wel in een klassieke auto, maar is die de 40 jaar nog niet gepasseerd? Dan kun je vaak korting krijgen op de wegenbelasting.

Toch geen oldtimer?
Voldoet je klassieker toch niet aan de eisen die er gesteld worden en is het volgens de voorwaarden van de verzekeraar geen oldtimer? Dan kun je ook reguliere autoverzekering voor je auto afsluiten. Het loont dan altijd om de prijzen en voorwaarden van verschillende autoverzekeringen te vergelijken.


Tags: , ,Ton Roks
Na 25 jaar in de autojournalistiek vervulde Ton Roks in november 2012 een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

Een hommage aan de '62 Breadvan

Volgend bericht

Jaguar C-type 'Continuation'

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Een hommage aan de '62 Breadvan

Niels van Roij Design onthult het resultaat van een echt ‘one-of-one’ coachbuilt project: de Breadvan Hommage. Op verzoek...

26 January 2021