Laatste nieuws

Rolex Serpico y Laino

Chrono / 25 november 2017

Een uniek horloge dat een juweliershuis in Venezuela met een grote Amsterdamse brouwerij verbindt.

Geregeld kopen we bij AWCo horloges in van een eerste eigenaar of van een erfgename die om verschillende redenen afstand doen. Dit gaat vaak gepaard met prachtige, soms emotionele verhalen. Sporadisch komt het voor dat die een meerwaarde geven aan het gekochte voorwerp. Welnu, hier is die ‘meerwaarde’ meer dan aanwezig: dit is een horloge met een geweldige historie.

Het was in 2007 dat ik het horloge voor het eerst in handen had. De eigenaar had het horloge van zijn vader gekregen nadat hij in 1996 was overleden. Het verdween in een la, werd alleen bij bijzondere gelegenheden gedragen. In 2007 werd besloten om een complete revisie te laten uitvoeren bij onze  Amsterdam Watch Company.

Kijkend naar het horloge vallen meteen een paar zaken op. Het is een roségouden heren-versie van het Zwitserse horlogehuis Rolex. De vorm van deze Oyster-kast is anders dan anders en wordt een ‘Bombay’ genoemd, de kastpootjes (lugs) aan de bovenkant zijn bol wat een sierlijk karakter geeft. De 18k gouden kast is zeer geliefd. Bijzonder is de rosé kleur die menig connaisseur het water in de mond doet lopen.

Echt uniek is de wijzerplaat. Deze heeft een wafel-structuur ook wel ‘honey comb’ genoemd. Deze komt voor op vroege modellen van Rolex. Naast de merknaam Rolex staat iets anders, dat ook interessant is: Serpico y Laino. In het achterdeksel is een inscriptie te zien. Niet te missen staat er in grote letters ‘GG’, met rondom ‘Gervegeria Heineken 1954’. Deze Rolex is een cadeau geweest van Heineken voor het oprichten van een bierbrouwerij in Caracas in Venezuela.

Het is een zeldzaamheid maar zeker geen uitzondering als er op de wijzerplaat naast het merk ook de naam van een juwelier is gedrukt. Het gaat dan vaak om grote juweliershuizen die jaarlijks enorme bestellingen deden, zij mochten hun naam op de wijzerplaat drukken. Tuler, Gubelin, Tiffany en Cartier zijn en paar bekende huizen die van die mogelijkheid gebruik hebben gemaakt. Serpico y Laino was zo’n juweliershuis met aanzien.

Een beetje geschiedenis: de Italiaan Vicente Laino was een jonge goudsmid die naar Venezuela emigreerde en daar een landgenoot ontmoette met wie een hechte vriendschap ontstond, Leopoldo Serpico. Dat was het begin van een van de grootse juweliershuizen van begin vorige eeuw.

Vicente had geen geld, maar Leopoldo merkte zijn grote intellectuele en zakelijke vaardigheden op en financierde de oprichting van een groter juweliersbedrijf, dat begonnen is onder de naam ‘Joyeria Serpico’ en later ‘Serpico y Laino’ werd gedoopt. Om de omzet te verhogen zochten Vicente Laino in Zwitserland een horlogemerk dat nog niet werd verkocht in Venezuela: dat werd Rolex. Terug in Venezuela ontmoette hij de zus van de echtgenote van zijn vriend Leopoldo en werd verliefd op haar. Tijdens de voorbereidingen van hun huwelijk kreeg Vicente een brief van de Italiaanse regering die hem vroeg om zo snel mogelijk terug naar Italië te komen om in het leger deel te nemen aan de Tweede Wereldoorlog. Hij liet alles achter waarom hij gaf en vertrok naar zijn geboorteland. Een jaar voor het einde van de oorlog overleed zijn vriend en financier Leopoldo Serpico. De voortzetting van de juwelierszaak rustte daarna op de schouders van Vicente Laino, die met zijn laatste beetje geld een zakenreis door Europa maakte en naar Venuzuela vertrok met een schip vol handel. Enkele jaren later werd zijn vrouw ernstig ziek en overleed, hem achterlatend met twee kinderen. Door het verlies en verdriet richt hij zich volledig op zijn zaak die inmiddels veel grote merken uit Europa verkocht en een van de grootste en invloedrijkste juweliers van het land was geworden.

Het merk Heineken is onlosmakelijk verbonden met Amsterdam, maar het heeft ook buitenlandse brouwerijen. Al in 1927 werd de eerste aangekocht, de Brasserie Leopold in Brussel van de heren Damiens. Er volgden er nog vele. In 1952 kwam de brouwerij La Criolla in Venezuela gereed en werd daar begonnen met de productie en verkoop van Heineken bier. De belangrijkste activiteiten in het buitenland waren die in Singapore, Indonesië, Egypte, Nigeria, Venezuela, België en in Belgisch-Congo. De activiteiten in het buitenland vertonen daarentegen hier en daar stagnatie. De Brasserie Leopold in Brussel werd in 1963 verkocht en ook de brouwerij in Venezuela kwam niet uit de rode cijfers en werd ook ter overname aangeboden.

De door Serpico y Laino verkochte Rolex, met de inscriptie die aan Heineken’s onderneming in Venezuela herinnert, is in het begin nog dagelijks gedragen. Tijdens vakanties en het sporten belandde het veilig in de bekende la. Helaas bleef hij daar steeds langer liggen tot dat het weer de AWCo terecht kwam, echter ditmaal om eventueel in te kopen.

Na de verkoop heeft de eigenaar nog de moeite genomen om het verhaal van het horloge op te schrijven en als document toe te voegen bij de Rolex. Ook het oude originele doosje is teruggevonden en bijgevoegd. Het is een origineel door Rolex verzorgd blauw doosje met naast het oude merklogo ook de naam van de naam van de juwelier, Serpico Y Laino.

Roel van den Haak is gespecialiseerd in vintage horloges en heeft een winkel in de Amsterdamse Reestraat (www.amsterdamwatchcompany.nl). Hij is tevens dealer van de fabrikanten Dornblüth, Christiaan van der Klaauw en Roland Oostwegel.

 


Ton Roks
Na 25 jaar in de autojournalistiek vervulde Ton Roks in november 2012 een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

Jack Sears' Ford Galaxie

Volgend bericht

Een lekkere rit met mooie wegen en geweldig gezelschap
Meer historie

Jack Sears' Ford Galaxie

Ford’s reusachtige 7,0-liter Galaxie en sterrijder Jack Sears domineerden twee seizoenen lang de Britse toerwagenracerij. Het...

25 November 2017