Laatste nieuws

Saab 900 Cabriolet Next Generation

Man & Machine / 4 oktober 2019

Rond hun huwelijksdag reden Martin Philippo en zijn vrouw naar Ierland, in een mooie Fiat 850 Sport Spider. Echter met de uitbreiding van het gezin kwam de noodzaak voor praktische gezinsauto’s. Nu de kinderen wat ouder zijn, genieten ze van een mooi lichtblauwe Saab 900 NG Cabriolet.

“Rond ons trouwen hadden mijn vrouw en ik een prachtige en charmante Fiat Sport Spider uit 1968. Een heerlijk autootje waarmee we, voor onze bruiloft, naar Ierland durfden te rijden. De Fiat had een hardtop dus hij was ook in de winter goed bruikbaar. Toen we echter in de fase van ‘huisje-boompje-beestje’ kwamen moest het leuke tweezittertje het veld ruimen voor een praktische vierdeurs gezinswagen. Zo gaat dat in het leven.”

“Na veel van die praktische gezinsauto’s kwam toch het verlangen naar een meer avontuurlijke cabriolet terug. De jongens waren inmiddels ouder geworden en we kregen meer vrije tijd voor onszelf. Een tweede auto in de vorm van een tweezitter, zoals de Fiat, was geen optie. De cabriolet moest een allrounder zijn waarmee je dagelijks, in zomer en winter, zou kunnen rijden. Aangezien we inmiddels behoorlijk verknocht waren geraakt aan het merk Saab was de keuze niet moeilijk en werd een zoektocht gestart naar een 900 NG Cabriolet.”

“In een garage in Nijkerk stond onze voorbestemde auto: een lichtblauwe Saab met een blauwe kap en een grijs interieur. Mijn eerste gedachte was: ‘die is voor mij!’. Dat is uiteraard geen goede gedachte voor iemand die kritisch een auto moet bekijken om daarna scherp over de prijs te gaan onderhandelen. Gelukkig bleek er niets aan de auto te mankeren en kwam de koop snel tot stand. Sindsdien rijden wij in een Saab 900 NG Cabriolet uit 1996 met een 2,0-liter injectiemotor. Hij heeft geen turbo, maar eigenlijk maakt dat niets uit. In een cabriolet meet je jezelf toch een andere, rustigere rijstijl aan. De 131 pk’s doen hun werk uitstekend, we komen niets tekort.”

“Na de overname van Saab, heeft nieuwe eigenaar General Motors de ontwerpers financiële ruimte gegeven om op het platform van de Opel Calibra en Vectra een opvolger te creëren voor de Saab 900. Om de link met het verleden te houden heeft de Saab dezelfde typeaanduiding gekregen als zijn voorganger, ‘900’, maar met de toevoeging ‘Next Generation’ (NG). Naast diverse motorvarianten waren er drie- en vijfdeurs uitvoeringen verkrijgbaar, evenals een cabriolet. Zo’n cabriolet rijden wij nu met heel veel plezier.”

“De kleur, Saab noemt het ‘Sky Blue’, is uitzonderlijk. Misschien heeft dat wel te maken met het feit dat de auto met deze kleur oorspronkelijk niet in Nederland beschikbaar was. Na een paar jaar is hij toch geïmporteerd. Ik vind het een geweldige kleur, die de lijnen van de auto prachtig naar voren brengt. De reacties van anderen zijn enthousiast.”

“Omdat we op een bepaald moment ook een vijfdeurs uitvoering in dezelfde kleur hadden, stond er echt een ‘two-of-a-kind’ duo voor de deur. Na de aankoop is er inmiddels heel wat aan de auto gedaan: vervangen van de koppeling, radiateur, V-riem en nog meer kleine dingen. Zowel het interieur als de buitenkant is grondig gereinigd: ik poets graag.”

“Uiteraard moet de Saab ons van A naar B brengen en de kofferbak is ruim genoeg voor boodschappen en kratjes bier. Ook kunnen twee volwassenen achterin nog goed een plek vinden. Doordat het een youngtimer is, ervaar ik het karakter uit vervlogen jaren in combinatie met de geneugten van de moderne techniek. ABS en airbags zitten er in, net als een boordcomputer. Starten is met één tik, met de sleutel op de voor Saab bekende plaats tussen de voorstoelen. Het verbruik is voor z’n zware auto redelijk te noemen.”

“Naast de dagelijkse en noodzakelijke beslommeringen gebruiken we de Saab natuurlijk ook voor de leuke dingen in het leven. Mijn vrouw en ik zijn fervente cabrioletrijders en het elektrische dak gaat dan ook naar beneden zodra dat maar even kan. Soms gaan we even na het eten een rondje door de streek rijden, maar vaak zijn we een hele zondag onderweg over de mooiste slingerweggetjes van ons mooie land. Eens per jaar doen we met broers, zus en zwagers een dagje uit met de cabriolets: onze daklozendag, dit jaar met zes cabrio’s op een rijtje! Ook voor onze vakanties naar het Verenigd Koninkrijk pakken we de Saab graag mee, alle kampeerbenodigdheden passen erin. Open genieten van een prachtig land met heerlijk slingerende landwegen en gezellige pubs.”

“In de winter zetten we de Saab in een stalling. We willen nog lang van de auto genieten, dus daar moet de pekelvrije winterrust aan bijdragen. Om in de wintermaanden toch comfortabel te rijden hebben we een Jaguar X-type gekocht. Zo hopen we nog jaren met onze Saab 900 NG naar oldtimerevenementen, autoshows en races te gaan, en af en toe te verdwalen bij een puzzelrit.”

Toch niet de hele winter binnen….

OCTANE AUTO’S / Updates door stafleden, medewerkers en lezers

Saab 900 NG Cabriolet (1996)

Martin Philippo

Tekst en foto’s: Martin Philippo


Tags: , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Hommage aan de GT40

Volgend bericht

Vijftig jaar Alfa Romeo Junior Zagato

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Hommage aan de GT40

Het circuit van Spa-Francorchamps was afgelopen weekend het decor voor een hommage aan de vierde opeenvolgende overwinning...

2 October 2019