Laatste nieuws

Sinn ‘Bundeswehr’

Chrono / 1 juni 2016

Naar een dealer van het Duitse merk Sinn zult u in Nederland tevergeefs zoeken. Sinds kort hebben we een bijzonder militair horloge in huis uit de beginjaren van deze in Frankfurt am Main gevestigde fabrikant: de Sinn ‘Bundeswehr’.

IMG_4916

In 1961 startte Helmut Sinn de bescheiden productie van zijn eigen horlogemerk. Als oud WWII piloot had hij een grote fascinatie voor alles dat met dashboardinstrumenten en horloges van doen had. De collectie waar hij mee startte, bevatte altijd sportieve modellen waaronder veel chronografen.

Hoe het verhaal precies zit zal altijd wel raadselachtig blijven, maar het volgende zou zo maar eens redelijk dicht tegen de waarheid aan zitten: er kwam bij Sinn een order van de Bundeswehr binnen voor een militair horloge. Dat hield in dat er hoge eisen aan het product werden gesteld. Hoe kom je in een korte tijd aan grote aantallen horlogekasten, uurwerken, wijzers, wijzerplaten en dergelijke? Duitsland was in de jaren zestig nog druk met de wederopbouw. De industrie in het algemeen, dus ook de horloge-industrie, was zwaar getroffen. In Zwitserland, dat relatief ongeschonden de oorlog was door gekomen, bouwde Heuer een schitterend militair model dat ook nog eens de juiste goede eigenschappen en kwaliteiten had. Ook was daar in Zwitserland voldoende productiecapaciteit aanwezig. Gezien de grote aantallen, u moet dan al snel aan duizenden stuks denken, werd het ook voor Heuer aantrekkelijk om een deal te maken voor de productie van een groot aantal horloges zonder Heuer, maar met Sinn op de wijzerplaten gedrukt. Daarmee werd het tevens een ‘politiek correct’ horloge omdat het door een Duits merk aan de Bundeswehr werd geleverd en niet door een Zwitsers. Hoewel, als je heel goed kijkt, valt er heel klein, net onder de ‘6’ de tekst Swiss waar te nemen.

IMG_4745

De hierbij afgebeelde Sinn ‘Bundeswehr’ chronograaf, model 1550SG, heeft een diameter van 43 millimeter. Dat past ook tegenwoordig perfect in het horlogemodebeeld. De kast is van mat roestvast staal. De kast moest mat zijn omdat glimmende producten zouden kunnen schitteren in de zon waardoor de vijand alert zou kunnen raken. Het horloge is voorzien van een tijdcorrecte ‘Bund band’.

Wat maakt dit horloge nu zo hoogwaardig? Dan ontkom je er niet aan om er op te wijzen dat in dit horloge een van de beste handopwind chronograafuurwerken aller tijde bevindt, de Valjoux 230, gebouwd van 1914 tot en met 1974. De basis van dit uurwerk is de Valjoux 23. Het is uitgevoerd met een centrale secondeteller en een 30-minutenteller aan de rechterzijde van de wijzerplaat. De kleine wijzer aan de linkerzijde is de secondewijzer.

Zichtbaar is dat de vorm van de grote secondeteller en de minutenteller anders zijn dan die van de kleine secondewijzer. De uren- en minutenwijzers, alsmede de cijfers op de wijzerplaat, zijn lichtgevend. Het driehoekje in de secondeteller is ook lichtgevend, wat het aflezen in het donker eenvoudiger maakt. Met de bovenste drukknop start je de chronograaf. Door wederom op die drukknop te drukken stopt de tijdmeting. Door opnieuw op deze knop te drukken, (her)start je de meting.

Met de onderste knop kun je, als je de chronograaf eerst gestopt hebt, de centrale secondeteller en de minutenteller terug op ‘0’ zetten. De minutenteller ‘springt’ één minuut verder als de centrale secondeteller eenmaal rond is geweest. Zoals eerder gemeld heeft dit horloge niet het Valjoux kaliber 23, maar de Valjoux 230! Juist dat maakt dit horloge zo bijzonder en interessant.

IMG_4750

Als de (opwind)kroon wordt uitgetrokken, kan men de wijzers zodanig stellen dat het horloge op tijd staat. Bij dit horloge stopt ook de (kleine) secondewijzer! Stel dat je de kroon uittrekt als deze precies op de ‘60’ staat (zie foto horloge) dan stopt het uurwerk en dus ook deze wijzer. Als het horloge dan precies op tijd wordt gezet, en de kroon wordt ingedrukt op het moment dat de perfecte tijdbasis (bijvoorbeeld een radiotijdsein) diezelfde tijd aangeeft, dan staat het horloge perfect correct op tijd. Dat kan bij militaire acties belangrijk zijn.

Dat geldt ook voor de Flyback functie.  Bij het Valjoux kaliber 23 is er een beveiliging ingebouwd zodat tijdens een tijdmeting niet per ongeluk de verkeerde (reset) knop ingedrukt kan worden en de meting wordt verprutst. De 230 heeft die beveiliging niet, de gebruiker kan tijdens een meting de beide tellers (centrale seconde- en de minutenteller) naar ‘0’ drukken en onmiddellijk herstarten. Een handeling die bij het parachutespringen handig kan zijn. Men heeft dan niet de tijd om eerst de meting te stoppen, te resetten en te herstarten. In de tijd van die handelingen bent je als parachutist al enige honderden meters gedaald……

De draaibare ring rond het glas is verdeeld in ‘60’ partities. Ook hiermee kan men een tijdstuk meten. Door de bijvoorbeeld de ‘0’ (het driehoekje) gelijk te zetten met de minutenwijzer kun je, door die minutenwijzer in de gaten te houden, na bijvoorbeeld 45 minuten aflezen dat ‘de beschikbare tijd’ verstreken is. Kortom, deze voor de Bundeswehr gemaakte Sinn is een multifunctioneel horloge dat prima is voor dagelijks gebruik. Het is ook voor verzamelaars van militaire horloges interessant, mede omdat ditzelfde horloge ook nog verkocht is onder de merknaam Leonidas, het zusterbedrijf van Heuer.

 

Roel van den HaakRoel van den Haak is gespecialiseerd in vintage horloges en heeft een winkel in de Amsterdamse Reestraat (www.amsterdamwatchcompany.nl) Hij is tevens dealer van de fabrikanten Dornblüth, Christiaan van der Klaauw en Roland Oostwegel.

 

 


Ton Roks
Na 25 jaar in de autojournalistiek vervulde Ton Roks in november 2012 een lang gekoesterde wens, hij begon een eigen autoblad: Octane, met een hoofdrol voor de klassieke auto – en een gezonde belangstelling voor interessante nieuwe auto’s.
Vorig bericht

Alfa Romeo Giulia 2.0T & 2.2D

Volgend bericht

Enicar Sherpa Graph
Meer historie

Alfa Romeo Giulia 2.0T & 2.2D

De Quadrifoglio is de spectaculaire vaandeldrager, maar hoe rijden de ‘gewone’ Giulia’s? We waren na het visuele...

30 May 2016