Laatste nieuws

Squale, horloges met diepgang

Chrono / 3 april 2018

Een nieuwe parel met een ijzersterke reputatie, speciaal voor duikers en parachutespringers.

Nog steeds worden er nieuwe horlogemerken in de markt gezet. De kunst is je te onderscheiden van de rest, maar wie kent die allemaal? Zo af en toe vind je ergens een ‘parel’ tussen het ‘gruis’ die je graag wat eerder had ontdekt. Zo’n merk is Squale – dat overigens uit 1946 stamt. Het is ooit gestart in Neuchatel, met de fabricage van horlogekasten en andere componenten voor andere fabrikanten en/of horlogemerken. Squale was een toeleverancier. De oprichter was Charles von Büren. Misschien dat er nu bij sommige horlogekenners een belletje is gaan rinkelen. Inderdaad, er bestond toen ook al een horlogemerk, de Buren Watch Company, ooit gestartte in 1898 in het plaatsje Büren an der Aare, uiteraard ook in Zwitserland.

Squale is pas een echt horlogemerk geworden in 1950. Het merk Büren S.A./Montres begon toen met de productie van professionele duikershorloges. Deze werden niet via juweliers verkocht maar door gespecialiseerde duiksport-winkels. Het merk Squale was toen al bekend door de kwaliteit van zijn horlogekasten. Het was een logisch gevolg dat Squale deze zelf vervaardigde kasten ging gebruiken voor hun eigen horloges.
Aan welke merken die Squale kasten werden geleverd? In de jaren ’60 en ’70 waren dat Altanus Genève, Arlon, Potens Prisma, Prima Flic, Jean Perret Geneva Diver/ Blandford, Deman Watch, Berio, Eagle Star Genève, La Spirotechnique, Wertex, Carlson Tavernier Geneva en Sinn. Speciale horlogekasten voor dieptes tot 500 meter en met de kroon op ‘4 uur’ werden gemaakt voor Airin, Dodane, Blancpain, (TAG)Heuer, Doxa, Zeno en Auricoste. Ook ontwierp en vervaardige Squale speciale kasten voor het parachutistenkorps Folgore Brigade, dat een onderdeel was van de Italiaanse luchtmacht en het Italian Navy’s Diving Corps.

In het logo van Squale is een haai verwerkt. Het woord ‘squale’ is afgeleid van het Franse dialect dat in Neuchatel wordt gesproken en het betekent niets anders betekend dan ‘haai’. Mocht u dit logo ooit aantreffen op een horlogekast van een totaal ander merk, dan weet u waar dit oorspronkelijk voor stond. Helaas was het moedermerk Buren in 1972 ter ziele gegaan. Gelukkig werden de patenten veilig gesteld en daar is onder meer het nu zeer begeerde kaliber 11 van onder andere Heuer uit voortgekomen. In 1974 werd Squale een als onafhankelijk merk in de markt gezet, een waagstuk omdat in Zwitserland de ‘kwarts crisis’ was begonnen en Japanse merken met de (goedkope) kwartshorloges de markt overspoelden. Het fenomeen kwarts was ook voor Squale niet tegen te houden. In 1989 kwam het met de creatie Squale Rambo. Dat sprak aan, maar het kon niet verhinderen dat het merk langzaam opdroogde. Na z’n pensionering verkocht Charles von Büren het merk aan de bevriende Italiaanse familie Maggi. Deze verkocht de merken Buren en Squale al jaren aan Italiaanse liefhebbers. In 2010 is het merk nogmaals, maar nu uiterst solide, in de markt gezet. Het hoofdkantoor staat in Milaan en de horloges worden gemaakt in Grenchen, Zwitserland.

Wat zeer belangrijk is bij een product als dit is dat het moet kunnen worden blootgesteld aan zware omstandigheden tot bijvoorbeeld wel 1000 meter diepte, waarbij ook maar minste vervorming van de kast moet worden voorkomen. Uiteraard moet hij ongevoelig zijn voor de invloed van zout water.
De kasten worden dan ook vervaardigd van hoogwaardig roestvast Swiss 316L staal, dat ook gebruikt wordt voor horlogekasten van de grote beroemde merken. De uurwerken worden betrokken van het in dezelfde plaats gevestigde ETA, wat uiteindelijk resulteert in een zeer hoogwaardig product. Ook de pakkingen die de afdichting duurzaam moeten garanderen zijn van de beste Zwitserse kwaliteit. Dat geldt ook voor de vaak (relatief) dikke, glazen. Velen zullen het zich nog nooit gerealiseerd hebben, maar hoe beter een uurwerk wordt beschermd voor invloeden van buitenaf, hoe duurzamer het horloge zal blijken te zijn. Met die invloeden worden vocht, vuil, stof en niet te vergeten UV-licht bedoeld.

Wie de website van de Amsterdam Watch Company bezoekt treft een kopje ‘Nieuwe Collectie’ aan. Daarmee worden de merken bedoeld die nieuw worden geleverd, naast de talloze vintage horloges die we al jaren aan liefhebbers verkopen. Wie op Squale klikt ontdekt al snel dat je daar niet moet zijn voor een dress watch. De collectie bestaat uitsluitend uit robuuste modellen voor allerhande (sportieve) doeleinden zoals duiken en parachutespringen. Daar zijn ook de horlogebanden op aangepast. De rubberbanden zien er heel stoer uit en de lederen banden zijn voorzien van de nodige ventilatie gaatjes om transpiratievocht gemakkelijk te laten ontsnappen. De kleurrijke uitvoeringen van wijzerplaten en draaibare ringen (bezels) rond het glas zijn ook sterk en bestand tegen een stootje. Dat deze horloges in het donker goed afleesbaar zijn spreekt natuurlijk voor zich. Wie er eenmaal een om zijn pols heeft, kan er zeker van zijn dat hij er heel lang plezier van heeft.

Roel van den Haak is gespecialiseerd in vintage horloges en heeft een winkel in de Amsterdamse Reestraat (www.amsterdamwatchcompany.nl). Hij is tevens dealer van de fabrikanten Squale, Dornblüth, Christiaan van der Klaauw en Roland Oostwegel.


redactie Octane
Octane is een licentie van de gelijknamige Britse titel, maar streeft naar zo veel mogelijk eigen inhoud, met Nederlandse en Belgische liefhebbers en hun auto’s in de hoofdrol. Van de redactie maken deel uit Wil van Lierop (eindredactie), Carl de Vaal (art-director) en Ton Roks (hoofdredacteur).
Vorig bericht

Volgens de pers zag hij eruit als een kwaaie meerval, met die vooruitstekende gril

Volgend bericht

Valkyrie, exceptioneel en grensverleggend
Meer historie

Volgens de pers zag hij eruit als een kwaaie meerval, met die vooruitstekende gril

Grappig hoe sommige auto’s sterren worden en andere ergens in de berm achterblijven. Goede voorbeelden zijn de Sunbeam...

3 April 2018