Laatste nieuws

Super Woody’s?

Nieuwsberichten / 28 mei 2019

Terug naar een houten toekomst? Over een ‘duurzame houtrevolutie’ stond een interessant artikel in de Volkskrant van zaterdag 25 mei. Waar nu nog beton, staal en glas de meest gebruikte grondstoffen zijn, zou hout een goede kans maken om een ‘duurzaam’ alternatief te worden.

Milieuvriendelijk omdat je geen hoge temperaturen of veel energie nodig hebt om het te winnen en te verwerken. Het zou de toekomst kunnen zijn omdat er, onder meer in Zweden in het KTH Royal Institute of Technology en in Amerika in de University of Maryland hard gewerkt wordt aan houtsoorten en houtsamenstellingen die veel sterker, lichter en goedkoper zijn dan staal. Zelfs hout dat ‘translucent’ licht door kan laten en warmte kan opslaan. Volgens Liangbing Hu, de onderzoeksleider bij de University of Maryland, is het mogelijk dat auto’s en zelfs elektrische batterijen in de nabije toekomst gemaakt zullen worden uit nieuw ‘Super Wood’. Met ‘duurzame’ bosbouw zou voldoende hout geproduceerd kunnen worden om een deel van het staal-, beton- en glasgebruik om te zetten naar hout.

Het idee is niet nieuw, want al in 2014 werd op de Salon van Genève de UPM Bioverno Diesel, een volledig houten auto van een Finse papierfabriek UPM, gepresenteerd. De technische ontwikkelingen en mogelijkheden van hout zijn doorgegaan en overheden ondersteunen nu de onderzoeken met significante subsidies. Wellicht dat we op niet al te lange termijn ‘Terug naar de toekomst’ gaan met hypermoderne Super Woody’s?

Link naar het volledige artikel in de Volkskrant: Hout als bouwmateriaal

Link naar een Youtube video over “Super Wood”: University of Maryland Super Wood

 


Tags: , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Iconen uit de film en autogeschiedenis

Volgend bericht

Ferrari SF90 Stradale: V8 supersporter

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Iconen uit de film en autogeschiedenis

In de rubriek ‘Octane Auto’s’ presenteren we verhalen en beelden van interessante auto's van redactieleden, medewerkers...

25 May 2019