Laatste nieuws

Een droom van een Quattroporte

Nieuwsberichten / Reportages / 16 mei 2017

Italiaans vervoer in grootse stijl, dat biedt deze matching numbers Maserati Quattroporte I (Iniezione) 4700 van de eerste serie. Met zijn zwarte lak, door Frua gemaakte carrosserie en scharlakenrode leer is het een adembenemend mooie auto.

De Maserati is op 6 juni door H & H Classics geveild tijdens zijn RAC Woodcote Park veiling, maar is onverkocht gebleven. De geschatte opbrengst was tussen de GBP 80.000 en 100.000. Deze linksgestuurde Maserati Quattroporte I 4700, chassis AM107 * 504 *, is op 7 juni 1965 nieuw geleverd aan de vooraanstaande Italiaanse zakenman Dottore Enrico Wax, een rijke inwoner van Genua, en importeur van onder meer Scotch Whiskey en Connolly Leather.

Wax was een persoonlijke vriend van Enzo Ferrari, en had al diverse Ferrari’s naar zijn eigen ideeën speciaal laten bouwen. Zijn Maserati is ook speciaal voor hem gemaakt – en alle opties zijn uitstekend gedocumenteerd. De Quattroporte is een van de slechts 50 exemplaren die nog over zijn van de 250 stuks van de eerste serie. Hij is volledig gerestaureerd in 2012 en 2013.
Normaal gesproken zou de motorcapaciteit 4,2 liter moeten zijn, maar deze auto is de eerste van de eerste serie met een 4,7-liter V8. De toevoeging Iniezione slaat op het Lucas injectie-systeem dat hij van origine aan boord had, maar dat in 1966 op verzoek van Wax heeft plaats gemaakt voor carburateurs. Het originele injectiesysteem is overigens nog steeds beschikbaar. Bovendien heeft Wax de automatische transmissie laten vervangen door een handgeschakelde bak van ZF en het elektrische systeem van Magneti Marelli door een installatie van Bosch.

Andere opties die Wax heeft laten aanbrengen zijn stuurbekrachtiging, dubbele uitlaatpijpen met een diamater van 60 millimeter, en twee 50 liter benzinetanks (in plaats van de standaard 35 liter), waar door de actieradius aanzienlijk is toegenomen. Ook is de starre achteras van de Quattroporte verwisseld voor een De Dion constructie.
Het luxueuze interieur is voorzien van rossa Connolly Vaumol leer en van een dashboard van de Sebring, met zwart leer in plaats van hout, ook dat naar de voorkeur van Wax. Voorts beschikt de Maserati over een elektrisch bedienbare ramen, een stuurwiel van Bakeliet en aluminium en een origineel Blaupunkt audiosysteem met vier luidsprekers. Wax heeft de Maserati ook van dubbele koplampen van Carello laten voorzien. De Borrani Record wielen dragen nog steeds hun originele wieldoppen met rood Maserati logo (voor de Iniezione), in plaats van de blauwe.

Martin van der Zeeuw, de agent van H & H Classics in Holland, die de auto voor de veiling heeft verworven, zegt: “Hoewel je dat op het eerste gezicht niet zou zeggen, is dit een unieke Maserati, met grote zorg en smaak aangepast. Het is echt een auto voor de ware kenner.”
Er zijn zes generaties van de Maserati Quattroporte, de eerste werd geïntroduceerd in 1963. Ze behoorden tot de snelste vierdeurs auto’s van hun tijd en vonden kopers onder rijken en beroemdheden, waaronder de Aga Khan, de Sjah van Iran en de Italiaanse tenor Luciano Pavarotti.


Print Friendly, PDF & Email
redactie Octane
Octane is een licentie van de gelijknamige Britse titel, maar streeft naar zo veel mogelijk eigen inhoud, met Nederlandse en Belgische liefhebbers en hun auto’s in de hoofdrol. Van de redactie maken deel uit Wil van Lierop (eindredactie), Carl de Vaal (art-director) en Ton Roks (hoofdredacteur).
Vorig bericht

Rood, raceklaar en ‘als nieuw’

Volgend bericht

Mazda Museum geopend in Duitsland
Uitgelicht

Rood, raceklaar en ‘als nieuw’

Er is geen tekort aan Alfa Romeo raceauto’s uit de jaren ’60, maar veel daarvan zijn niet-originele, die hun leven...

12 May 2017

Webdevelopment Passionate Bastards