Laatste nieuws

Vier klassieke landbouwtractoren

Man & Machine / 29 oktober 2021

Stijn de Bock is van jongs af aan geïnteresseerd in alles dat wielen of rupsbanden heeft. Naast een relatief nieuwe Mazda MX-5 gaat zijn liefde vooral uit naar zijn vier klassieke landbouwtractoren. Weer eens wat anders dan klassieke auto’s!

“Al vanaf jonge leeftijd ben ik altijd bezig geweest met fietsen, auto’s, bouwmachines en tractoren. Mijn opleidingskeuze werd ‘mechanische vormgevingstechnieken’, vooral omdat op de landbouwschool weinig praktijkuren werden besteed aan tractoren. In mijn dagelijkse werk ben ik in de wegenbouw actief als vrachtwagenchauffeur en werk ik ook vaak met graafmachines. De techniek en de robuustheid van tractoren en de machines in de wegenbouw spreken mij echt aan, vooral omdat alles functioneel is en ontworpen voor de vaak zware taken die ze moeten uitvoeren.

Miniatuurautootjes, folders en memorabilia verzamel ik ook al sinds ik klein was en de collectie  is inmiddels noemenswaardig te noemen. Hij bevat miniatuurtractoren, maar ook oude autootjes, folders van tractoren, graafmachines en andere bouwmachines, auto’s en vrachtwagens. Leuke aanwinsten zijn originele 20-serie folders uit de zestiger jaren, vier Dinky Toys France auto’s ‘by Meccano’ en een gehavende Tootsietoy uit 1934.

Toen ik 16 jaar was kocht ik mijn eerste betaalbare tractor, een Deutz D30s uit 1961, van het Duitse merk dat de tractor in Keulen produceerde. Mijn eerste auto, een VW Golf 2 uit 1986, kocht ik een jaar later. Inmiddels heb ik naast mijn verzameling miniaturen en folders vier landbouwtractoren en een Mazda MX-5. Die laatste gebruiken we met het gezin als hobby-auto voor leuke ritjes op mooie dagen.

De mooiste van de vier tractoren is een International 955 uit 1979 met een D-310 zescilinder D-310met een inhoud van 5.073 cm3. Het geleverde vermogen is 90 pk bij 2300 toeren. De ‘topsnelheid’ is 32 km/h en dat is voor een tractor van die leeftijd, op originele banden, zeer aanvaardbaar. Andere klassieke tractoren halen vaak maar 25 km/h en dat klinkt niet veel minder, maar in de praktijk is het echt langzamer. Deze International is gebouwd in de Duitse locatie van het Amerikaanse International Harvester, in Neuss am Rhein, waar van 1908 tot aan 1997 tractoren werden geproduceerd.

Naast tractoren stond IH bekend om zijn heavy duty vrachtwagens, legervoertuigen en terreinwagens (zoals de Scout-serie). Mijn tractor komt uit Denemarken, maar ik heb hem gekocht van een Belgische handelaar. Helaas weet ik verder niets over de historie. Het is niet een heel zeldzame tractor en voor echte verzamelaars is hij misschien minder interessant, maar de uitstekende staat van deze International, ongerestaureerd, is wel uniek.

Er staan 3300 geloofwaardige originele uren op de klok en het interieur verkeert in een hele goede staat. Veel van dit soort tractoren heeft  een zwaar leven gehad en moeten gerestaureerd worden om weer in deze staat te komen. International was met deze serie zijn tijd ver vooruit, want het geluidsniveau en rijcomfort zijn nog altijd modern en de cabine is heel ruim en heeft een goede kachel. Belangrijke zaken voor de gebruiker!

Case IH 845xl Plus

De eerste Deutz is inmiddels vervangen door een Deutz D4005 en naast deze en de International heb ik nog een Case IH 845xl Plus en een Deutz D68 06. Een mooi viertal waarop ik best trots ben. Verzamelaars van tractoren vormen een grote gemeenschap, met veel evenementen, ook internationale. Ook op internet weten we elkaar te vinden via clubs en fora en zelf ga ik ook af en toe op bezoek bij iemand met een mooie verzameling. En natuurlijk gebruik ik de tractoren door weer en wind op het land. Daar zijn ze immers voor gemaakt!”

Man & Machine

International 955 (1979)

Stijn de Bock

 

 

 

 

 


Tags: , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Bugatti Type 35, Ettore's meesterwerk

Volgend bericht

2 x 4 = VEEL PLEZIER

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Bugatti Type 35, Ettore's meesterwerk

Een blik onder de huid van de Type 35, de sensationele Grand Prix wagen waarmee Ettore Bugatti zijn reputatie als vooraanstaand...

24 October 2021