Laatste nieuws

Vijftig jaar Alfa Romeo Junior Zagato

Reportages / 7 oktober 2019

Eind augustus werd tijdens het Spettacolo Sportivo Alfa Romeo op Zandvoort aandacht gegeven aan het 50-jarige jubileum van de Giulia GT 1300 Junior Zagato. Dit  ontwerp van Ercole Spada beleefde zijn introductie in november 1969 op de autosalon in Turijn. Nancy Hendriks, van het ‘Het Junior Zagato Archief’, stuurde dit verslag met foto’s.

Met het idee om voor dit bijzondere jubileum 50 Junior Zagato’s bij elkaar te krijgen, heeft Het Junior Zagato Archief contact opgenomen met de Stichting Club van Alfa Romeo Bezitters (SCARB). In onderlinge samenwerking  is een programma opgezet om de auto tijdens het Spettacolo Sportivo Alfa Romeo in het zonnetje te zetten. Normaal gesproken komen er zo’n acht tot twaalf Junior Zagato’s naar het evenement, maar begin augustus waren de beoogde vijftig  aanmeldingen al binnen en met behulp van het Junior Zagato Register, onderdeel van de SCARB, stond in het weekend van 24 en 25 augustus het spectaculaire aantal van 62 JZ’s op het circuit van Zandvoort: auto’s uit zeven Europese landen in de acht kleuren waarin deze Zagato ooit verscheen.

Op Paddock 1, waar alle Junior Zagato’s bij elkaar stonden, had een levendige uitwisseling van informatie en ervaringen plaats tussen de eigenaren en liefhebbers van de auto. In een van de pitboxen stonden twee projectauto’s opgesteld, elk in een bepaalde fase van restauratie. Met deze auto’s als voorbeeld waren er tijdens het weekend twee interactieve workshops te volgen, waar gesproken werd over de uitdagingen die eigenaren bij hun restauratie tegenkomen en over mogelijke oplossingen.

Het hoogtepunt van het weekend was voor velen de aanwezigheid van de ontwerper zelf, Ercole Spada, die de gast was van het Junior Zagato Archief . Hij vertelde over de totstandkoming van de ‘1300’, die tot een van zijn favoriete ontwerpen behoort.

Tijdens een signeersessie zette hij zijn handtekening op een SCARB-poster of op een niet eerder verschenen tekening die hij afgelopen zomer speciaal voor deze gelegenheid had gemaakt. ‘Het Junior Zagato Archief’ mocht de tekening in een hele kleine oplage reproduceren en stelde die beschikbaar aan eigenaren van een JZ. Na het signeren ging hij met plezier het circuit op tijdens de Zagato Parade, in een van de ruim 50 Junior Zagato’s tussen de, in totaal meer dan 100 Zagato’s. Absoluut uniek!

Met glazen prosecco werd het verjaardagsfeestje van de Junior Zagato afgesloten. Voor eigenaren en liefhebbers was de viering van het 50-jarige jubileum van dit bijzondere model Alfa Romeo op het zonnige circuit van Zandvoort een groot succes!

Tekst: Nancy Hendriks

Beelden: Don Gort, Theo Mattaar, Theo Jacobs, Nancy Hendriks, Rolf van Hillegondsberg, Marcel de Waal, Marcel van der Nol, Adrien Boillot, Louis Smits, Jean Rouaze


Tags: , , , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Saab 900 Cabriolet Next Generation

Volgend bericht

Citroën Kégresse, een ander soort trackday

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Saab 900 Cabriolet Next Generation

Rond hun huwelijksdag reden Martin Philippo en zijn vrouw naar Ierland, in een mooie Fiat 850 Sport Spider. Echter met de uitbreiding...

4 October 2019