Laatste nieuws

Vorm volgt functie: Ineos Grenadier

Nieuwsberichten / 1 juli 2020

Het begon met een gesprek in een Engelse pub; een groepje mannen kwam tot de conclusie dat er geen echte ‘no-nonsense’ 4×4 meer nieuw te koop is. Dit was de start van het Grenadier-project, de ontdekking van een gat in de markt dat andere fabrikanten lieten liggen, namelijk de behoefte aan een praktische terreinwagen. 

In lijn met de visie van Sir Jim Ratcliffe, avonturier en voorzitter van de INEOS Group, wordt de Grenadier een capabele, duurzame en betrouwbare 4×4 die ontworpen en gemaakt is voor de zwaarste omstandigheden ter wereld. ‘Vorm volgt functie’ in een ontwerpproces dat uitgaat van techniek voor een auto die berekend is op zijn taak. Uniek is dat Ineos het ontwikkelingsprogramma openlijk deelt op het internet. Vandaag is een nieuwe stap op weg naar de start van de productie gezet met de onthulling van het exterieur van de Grenadier. Aansluitend gaat er een testprogramma van start waarin binnen een jaar 1,8 miljoen kilometer op de weg en in ruw terrein afgelegd gaat worden.

De INEOS Grenadier is van a tot z opnieuw ontworpen op een nieuw platform, met volgende de fabrikant maar één doel: een robuust, krachtig én comfortabel werkpaard creëren dat toekomstige eigenaren overal kunnen inzetten.

“De opdracht was simpel. We wilden een moderne, veelzijdige, zeer capabele, maar in de eerste plaats functionele 4×4 ontwerpen”, aldus Toby Ecuyer, hoofd van de afdeling Design. “Een logisch design dat aan duidelijkheid over de functie van de Grenadier niets te wensen overlaat. Die doet alles wat je nodig hebt, en niets wat je niet nodig hebt. Niets wat je ziet is voor de show. Moderne engineering- en productietechnieken garanderen de hoge inzetbaarheid van de Grenadier, maar we zijn trouw gebleven aan ons principe om een terreinwagen te creëren die de tand des tijds kan doorstaan.”

Dirk Heilmann, CEO van INEOS Automotive: “Het is fantastisch dat we het ontwerp van de Grenadier zo vroeg in het proces kunnen delen. De meeste fabrikanten zouden terughoudend zijn, maar wij zijn een nieuw bedrijf dat bouwt aan een nieuw merk, en we willen dat mensen deze spannende reis samen met ons maken.

“Als we het ontwerp nu al laten zien, kunnen we ons richten op de kritieke volgende fase van de ontwikkeling: het testen van de functionaliteit en betrouwbaarheid. We hebben een zeer uitdagend programma opgesteld waarbij we het komende jaar prototypen in allerlei omstandigheden op de proef zullen stellen. Het doel is om een slordige 1,8 miljoen testkilometers te maken. Vanaf vandaag hebben we geen geheimen meer. Openlijk testen, zonder camouflage, schuimblokken of neppanelen, is een voordeel.”

Sir Jim Ratcliffe, voorzitter van INEOS: “Het Grenadier-project begon met de ontdekking van een gat in de markt dat andere fabrikanten lieten liggen, namelijk de behoefte aan een praktische terreinwagen. Daarmee hadden we de blauwdruk in handen voor een capabele, betrouwbare en functionele 4×4 die gebouwd is om de zwaarste omstandigheden ter wereld aan te kunnen. Hij moest er alleen ook nog goed uitzien. Zoals u vandaag zult zien, zijn Toby en zijn team erin geslaagd om een ontwerp te maken dat zowel karakteristiek als doelmatig is.”

Over de Grenadier van INEOS

In 2017 ontdekte Sir Jim Ratcliffe, voorzitter van INEOS, autoliefhebber en ervaren avonturier, dat er een gat in de markt was voor een no-nonsense, vierwielaangedreven werkpaard dat betrouwbaar is en voldoet aan de eisen van vandaag. INEOS Automotive Limited werd opgericht en er werd een team met ervaren autoprofessionals samengesteld om die visie te realiseren.

De Grenadier zal met een combinatie van “stoere Britse uitstraling en solide Duitse techniek een werkelijk compromisloze 4×4 zijn”. De wagen is ontworpen om alle omstandigheden aan te kunnen en biedt volgens Ineos de beste terreineigenschappen in zijn klasse, functionaliteit en betrouwbaarheid voor wie een voertuig gebruikt als gereedschap. Wat betreft de techniek is nu de fase van ontwikkeling van de productieversie aangebroken, waarbij Ineos wordt ondersteund door onze ontwikkelingspartner Magna Steyr. Het testen van het prototype gaat beginnen. De INEOS Grenadier zal eind 2021 in productie worden genomen.

 


Tags: , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Snelste uitvoering van een sterk nummer

Volgend bericht

Taycan Turbo S: Superman The Ride is er niks bij

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Snelste uitvoering van een sterk nummer

Bezorgd als hij was dat een volgende eigenaar zijn Peugeot 205 GTI zou verknoeien, besloot Jos Buurman de auto niet te verkopen...

27 June 2020