Laatste nieuws

Classic Wings & Wheels 2019

Nieuwsberichten / 2 september 2019

En wéér hadden initiatiefnemer Henk Janus en zijn organisatie het voor elkaar: ook de editie 2019 van Classic Wings & Wheels vond plaats op een strálende zaterdag.

Classic Wings & Wheels kenmerkt zich al sinds het begin door een gemoedelijke sfeer onder gelijkgestemden, afgewisseld door een flinke partij geestdriftig sturen over de start- en taxibanen van vliegbasis Gilze-Rijen. De twaalf demosessies, verdeeld over de ochtend en de middag, werden halverwege bovendien onderbroken door vliegspektakel op de grond én in de lucht. Het evenement had tenslotte niet voor niets op een luchtmachtbasis plaats.

Het leuke aan het evenement was dat prominenten als Gijs van Lennep, Jan Lammers en David Hart tegelijk de baan op gingen met de liefhebbers met hun Healey’s, Triumphs, Lotussen, Alfa’s, BMW’s, Ferrari’s, Cobra’s, Bentleys, MG’s, Porsche’s en wat dies meer zij. Een royaal contingent vooroorlogse auto’s en zo’n 15 zijspannen maakten de variatie alleen maar groter.

Een speciale gelegenheid om auto’s en vliegend materiaal met elkaar in verbinding te brengen was dit jaar het herdenkingsfeest rondom Dries van der Lof en Jan Flinterman, waarvoor Classic Wings & Wheels samenwerkte met de Historic Grand Prix op Zandvoort en het Zandvoorts Museum. Gilze-Rijen kon een extra bijzondere bijdrage leveren omdat het de enige plek was om ook echt in hardmetaal die andere kant van een onze eerste twee Grand Prix pioniers in herinnering te brengen. Jan Flinterman was immers eerst en vooral een jachtvlieger en alleen bij gelegenheid een autocoureur. Bij die ‘gelegenheden’ hoorde dan wel weer de GP van Nederland van 1952, waar hij en Van der Lof de eerste Nederlanders werden die deelnamen aan een GP die meetelde voor het WK.

Op de taxibaan van Gilze-Rijen werden daarom de HWM en Maserati van de familie Van der Lof (Flinterman racete destijds met een Maserati) samengebracht met een Spitfire van de Koninklijke Luchtmacht, waarvan Flinterman een van de medeoprichters was. Ook alle nazaten van de twee waren aanwezig, onder wie Van der Lofs zoons Alexander en Phil, zijn kleindochter Shirley en Flintermans kleinzoon Jamie. In Octane Magazine 041 is meer te lezen over Van der Lof, Flinterman en de Nederlandse GP van 1952.

Tekst en foto’s Mattijs Diepraam


Tags: , , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

Renault 5 Alpine Turbo

Volgend bericht

De 604 GTI van mijn Opa

Bezoekers lazen ook


Meer historie

Renault 5 Alpine Turbo

Als eigenaar van het autorestauratie- en preparatiebedrijf ‘Classic Mike’ heeft Mike Kastrop geregeld hoogwaardige klassieke...

31 August 2019