Laatste nieuws

Zoute Grand Prix: 250.000 bezoekers

Reportages / 30 oktober 2018

In de categorie ‘shooting brakes’ deze Lamborghini Flying Star

In amper een paar jaar heeft dit evenement een vaste plaats verworven op de Europese kalender. Hoe? Qua idee vrij simpel. Zorg dat je de liefhebber alles te bieden hebt. En dat lukt daar in Knokke elk jaar opnieuw beter. Alle premium automerken zorgen dat ze er met primeurs zijn, er is een rally met geweldige klassieke auto’s, er is een veiling met een geweldig aanbod, een concours d’elegance met absolute topauto’s en er is een GT Tour waar de Ferrari’s, Aston Martins, Lamborghini’s, AMG’s, Bugatti’s en dergelijke in meerijden. Tel daarbij op dat de hele middenstand van Knokke er op inhaakt. Elke etalage is in autosfeer en de straten zijn opgesierd met strobalen, vlaggen en dergelijke waardoor een ambiance ontstaat als een stratencircuit in de vijftiger jaren.

Bij de ‘Shooting Brakes’: de Bentley Continental GT Flying Star. De DB6 op de achtergrond was eigenlijk de minst geslaagde. De mooiste liet verstek gaan. Er was ook een Jaguar XJS Eventer aangemeld.

Op donderdag maakten we de technische controle van de rallywagens mee en bezochten we de diverse paviljoens van de grote merken. Bij Lamborghini de nieuwe Urus, Porsche presenteerde de gefacelifte Macan, Audi had de nieuwe A6 meegenomen en bij Rolls-Royce was de Cullinan te bezichtigen. McLaren toonde voor het eerst buiten Engeland de 600LT. Mercedes-AMG liet zijn Project One zien maar ook de vierdeurs AMG GT Coupé, met ondanks de extra zitplaatsen en gewicht dezelfde prestaties als de GT! BMW toonde de nieuwe 8 en de nieuwe Z4. We mochten hem al eens proberen maar voor het publiek was de Aston Martin DBS Superleggera nog heel nieuw. Bij Jaguar ging heel veel aandacht uit naar de elektrische I – Pace. In het paviljoen van Bonhams konden we alle aangeboden waar voor de veiling bekijken. Ster van de veiling moest een Aston Martin DB4 serie V Vantage worden. De auto was door gevestigde specialisten gerestaureerd en was mooier dan mooi. Enkele heel fraaie Ferrari’s, Jaguar E types, een Alfa Romeo 6C 2500 SS  Villa d’Este, een Arnolt Bristol, diverse Porsche’s, een Rolls Royce Silver Shadow Convertible die ooit nieuw gekocht was door Muhammed Ali en een aantal ‘junior cars’, speelgoed wagens voor de gefortuneerde kids om over het landgoed te rijden. Hier stonden exemplaren die leken op een BMW 328, Mercedes SSK, Bugatti T52, Alfa Romeo 8C, Maserati 250F en Ferrari 330 P2. Ook in de aanbieding een heuse Lamborghini tractor en een Land Rover van chocolade.

Hiermee maakte Ferruccio fortuin zodat hij zijn eigen sportwagens kon bouwen

Zeldzaam: Austin Healey Sprite Sebring

Op vrijdag volgen we de rally. Diverse Mercedes 300 SL Gullwings en Roadsters, Bugatti, Bentley’s, AC Ace en Cobra, een rijtje vooroorlogse BMW’s, Arnolt-Bristol, Ferrari 250 GT SWB, Ferrari 275 GTB, Fiat 8V Rapi, Siata Daina Gran Sport, Porsche 550 Spider Healey Silverstone, Lagonda LG 45, Lancia Aurelia B24 Spider, diverse Porsche’s 356 Speedster, Cabriolet en Coupé, Jaguar XK, D en E types, Maserati 3500 Spider. Te veel om op te noemen maar met het genoemde materiaal weet u dat we ons geen seconde hoefden te vervelen. Tussen al dit materiaal krijg je alleen maar meer waardering voor een Mini Cooper, MGA, Alfa Romeo Spider, een Volvo 122 GT of een Triumph TR3.  De rally ging het Vlaamse land in met een lunchpauze in het pittoreske Ieper.

Arnolt Bristol aan de start voor rallydag twee

Terug in Knokke konden we ons opmaken voor de veiling. De speelgoed auto’s brachten allemaal bijna het dubbele op van wat men er van verwachte. Bij de Aston Martin DB4 stopte de biedingen bij € 975.000 en dat betekent met de veilingkosten erbij ruim 1,1 miljoen. Een Ferrari 250 GT bleef er net onder maar ging wel voor een recordprijs. Voor de rest waren de waardes goed geschat en er werden maar drie auto’s werden niet verkocht.

Special display bij het concours: Zagato Mostro

Op zaterdag ging de rally richting Zeeland en na de start togen wij naar het concours. Dat wordt gehouden op de Royal Zoute Golf Club, een unieke locatie. Aandacht was er voor 70 jaar Porsche, 40 jaar BMW M1, Jaguar Icons C-D-E-F type, Shooting Brakes, F1 auto’s uit de vorige eeuw, een Special Display met prototype’s en een BMW 507 die nieuw gekocht was door Elvis Presley. Dit buiten de auto’s in de klasse vooroorlogs, ongerestaureerd, open, gesloten en dergelijke. Een internationale jury had de moeilijke taak om de 25 prijzen te verdelen onder de deelnemers. De belangrijkste, The Best in Show, werd gewonnen door een Alfa Romeo 6C 2500SS Touring coupé.  Een schoonheid van een auto.

Best in Show Alfa Romeo 6C 2500 SS Touring

Op zondag ging het feest verder met de GT Tour, met meer dan tweehonderd deelnemers met allemaal auto’s uit het topsegment. Een unieke gelegenheid om de uitlaatgeluiden van al die exoten eens te horen.

Tijd voor een koffietje

Als afsluiting reden de auto’s van het concours nog naar het podium in de stad waar de winnaar nog een keer feestelijk werd gehuldigd. Volgend jaar is de tiende editie van dit unieke evenement, dat 250.000 bezoekers heeft getrokken. Benieuwd waar de organisatie mee gaat uitpakken.

Tekst & Foto’s Tiny Verhoeven


redactie Octane
Octane is een licentie van de gelijknamige Britse titel, maar streeft naar zo veel mogelijk eigen inhoud, met Nederlandse en Belgische liefhebbers en hun auto’s in de hoofdrol. Van de redactie maken deel uit Wil van Lierop (eindredactie), Carl de Vaal (art-director) en Ton Roks (hoofdredacteur).
Vorig bericht

Waalre Classic Car Rally

Volgend bericht

Nieuwe Cherokee, van Prinsengracht tot Apennijnen
Meer historie

Waalre Classic Car Rally

Traditioneel op de laatste zaterdag van augustus. Goed weer een bijna-zekerheid dus. Zitten we ook nog in de warmste...

28 October 2018