Laatste nieuws

Zoute GrandPrix 2022

Reportages / 11 oktober 2022

Onder een mooi herfstzonnetje was het weer een feest om op de boulevard en de golfclub van Knokke Le Zoute de jaarlijkse Zoute Grand Prix te beleven. Tiny Verhoeven was erbij en doet verslag.

Dit evenement staat al vanaf de eerste editie in 2010 in onze agenda’s. Nergens vinden we een betere mix van klassiek en modern. De rally is ieder jaar meer dan de moeite waard met prachtig exclusief materiaal maar juist ook de deelnemers met een leuke MG A of een mooie Fiat worden des te meer gewaardeerd. Knap dat de organisatie nog steeds nieuwe routes weet te vinden in de omgeving.

Vaak wordt de rally gedomineerd door Porsche’s, meestal van het type 356. Dit jaar reed de winnaar in een Fiat 508. De veiling, de Zoute Sale van Bonhams, wordt ieder jaar beter bekend bij collectioneurs wereldwijd en de opbrengst was dit jaar niet minder dan 25 miljoen. Het dubbele van vorig jaar. Een mooi resultaat waar van tevoren op gehoopt werd maar twee auto’s haalden het minimumvereiste niet: een Ferrari 288 GTO en een Aston Martin DB4. Die zouden samen zo’n 5,5 miljoen euro op moeten brengen maar bleven onverkocht.

Terwijl we de veiling volgden hoorden we op de boulevard geluiden die ons mechanisch hart pijn doen. De finish van de GT Tour. Op zich een leuk spektakel voor GT’s van maximaal 20 jaar jong. Ieder jaar opnieuw echter zijn er eigenaren die solliciteren naar een revisie van een motor door het ding een ongelooflijk aantal toeren te laten maken, tot in de toerenbegrenzer. Opvallend vaak Lamborghini bestuurders.

Dan toch liever het concours op de zonovergoten fairway van de Royal Zoute Golf Club waar de liefhebbers zich vermaken met busjes poets om hun trots mooi te laten blinken in de ogen van de internationale jury. Best of Show was een heel fraaie Ferrari 212 met koetswerk van het huis Vignale eens een keer niet in het rood maar in het wit.

Best of Show: Ferrari 212 by Vignale

Tijdens onze rondgang konden we er ook nog genieten van een heerlijk glaasje champagne. In een grote luxe tent, Zoute Prado genoemd, presenteerde de crème de la crème van de automobielfabrikanten hun nieuwste modellen. Dat het vaak nog preproductiemodellen zijn bewees de elektrische Lotus Eletre waar geen een schakelaar van werkte en die met een laptop geopend moest worden. Wij denken dat deze auto Lotus weer op de kaart gaat zetten. Audi toonde de elektrische A6 Etron conceptauto en Bentley was van mening dat een Bentayga nog groter moest en had een verlengde versie meegebracht.

Tegenover het Prado stond, in een overmaatse caravan, de nieuwe Bugatti Mistral, een wonderschone spider. Zeer waarschijnlijk de laatste auto van Bugatti met de W16 motor die hier maar liefst 1600 pk levert.

Na dit topweekend waanden we ons een beetje wereldkampioen zelfverwenning. Het was wederom perfect georganiseerd en met het heerlijke weer is dit evenement zeker voor herhaling vatbaar.

Tiny Verhoeven


Tags: , , , , ,Frank Goedhart
Frank's interesse in klassieke auto's en autosport komt ruimschoots aan bod: samen met lezers zorgt hij voor nieuws op Instagram, Facebook, LinkedIn en de website van Octane.
Vorig bericht

75 jaar Ames in Dordrecht

Volgend bericht

Alpine A110 'Radicaal'

Bezoekers lazen ook


Meer historie

75 jaar Ames in Dordrecht

Op 18 september 1947 ondertekenden Ben Pon en Jan Ames het VW-dealercontract. Vandaag, 75 jaar later,  viert Ames Autobedrijf...

6 October 2022