Het initiatief van coureur en kunstliefhebber Hervé Poulain en de samenwerking met de directeur van BMW Motorsport Jochen Neerpasch waren in 1975 de basis voor de eerste BMW Art Car, de door Alexander Calder beschilderde BMW 3.0 CSL. Het schijnt dat de Amerikaanse kunstenaar bij de start van de 24 uur van Le Mans de coureur de dringende boodschap meegaf: ‘Winnen…maar wel voorzichtig!’

De eerste, de BMW 3.0 CSL van de hand van Alexander Calder

Sinds dat initiatief hebben dus nu inmiddels in totaal twintig artiesten een Art Car mogen creëren. Grote namen zoals Andy Warhol, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Jeff Koons, Olafur Eliasson, David Hockney hebben zo de afgelopen bijna 50 jaar voor BMW een verzameling opgebouwd die al in vele musea wereldwijd te bewonderen is geweest.

Met de wereldpremière van de 20ste BMW Art Car in het Centre Pompidou in Parijs, de BMW M Hybrid V8 raceauto die zal deelnemen aan de 24 uur van Le Mans, zet het merk dus een lange traditie voort van racewagenversies van de BMW Art Car Collection. De samenwerking met Julie Mehretu is opgezet als een gezamenlijk initiatief om jonge filmmakers in Afrikaanse steden te promoten en ondersteunen. De PanAfrican Translocal Media Workshops brengen opkomende kunstenaars in verschillende Afrikaanse landen samen.

“De BMW Art Cars zijn een essentieel onderdeel van onze wereldwijde culturele betrokkenheid,” zegt Oliver Zipse, voorzitter van de Raad van Bestuur van BMW AG. “Al bijna 50 jaar werken we samen met kunstenaars die net zo gefascineerd zijn door mobiliteit en design als door technologie en autosport. Julie Mehretu’s visie op een racewagen is een sterke bijdrage aan onze BMW Art Cars serie. Haar ideeën waren voor ons de stimulans om het culturele engagement van onze Art Cars uit te breiden om de creativiteit van jonge kunstenaars in Afrika te bevorderen.”

Julie zegt hierover: “Ik realiseerde me dat het hele Art Car project draait om het creëren van iets nieuws, inventief zijn en grenzen verleggen om te zien wat er mogelijk is.”

De resultaten van de workshops zullen – samen met de 20e BMW Art Car zelf – worden gepresenteerd in het Zeitz Museum of Contemporary Art Africa in Kaapstad om een gemeenschappelijk forum te bieden voor culturele uitwisseling in de verschillende landen.

Maar eerst zal de auto dus aan de start verschijnen en ‘voorzichtig’ moeten zien te winnen op Le Mans!

Lees alles over de BMW Art Car serie (en download de speciale App) op de website van BMW.

× Wil je direct contact?