De Ferrari F40 die in juli 1987 werd geïntroduceerd was natuurlijk zette natuurlijk al de nieuwe standaard op het gebied van vormgeving, techniek en prestaties. Een geblazen V8 met 478 pk in een ongehoord functionele carrosserie maakt het tot een van de grote Ferrari iconen uit de geschiedenis van het merk. Daniel Marin in beeld, de algemeen directeur van de Franse Ferrari-importeur Charles Pozzi had een droom om er een competitieversie te ontwikkelen en vertrouwde dat project toe aan Giuliano Michelotto. Die had ervaring genoeg, met aansprekende projecten als de Lancia Stratos in Group 4-specificatie en diverse varianten van de Ferrari 308; bovendien werkte hij mee aan de opbouw van Ferrari’s 333 SP, 288 GTO, GTO Evoluzione en uiteraard de F40. Ferrari gaf officieel haar zegen aan het project, en uiteindelijk werden er door Michelotto 19 auto’s gebouwd als de F40 LM, waarbij de naam duidelijk verwees naar de wens om ooit aan Le Mans mee te doen.

Omdat IMSA- en FIA-reglementen de gewichtsbesparing beperkten, werden de belangrijkste aanpassingen aan de motor gedaan. Met grotere Behr-intercoolers, aangepaste nokkenassen, een gewijzigd brandstofsysteem en verhoogde turbodruk wist men uiteindelijk 720 pk (een toename van 242 pk) te bereiken. Aangevuld met grotere Brembo-schijven, bredere wielen met zachtere banden en een verlaagd onderstel en aerodynamische optimalisaties met een grote voorspoiler, een herzien front met grotere koelopeningen, venturi’s onder de bodem en een enorme verstelbare achtervleugel was het concept compleet. Ook het interieur onderging vanzelfsprekend een transitie naar race-modus.

Tijdens een privésessie op Mugello raakte hij betrokken bij een lichte crash maar de schade daarvan werd door Michelotto hersteld.

Terwijl deze specificatie bedoeld was voor de Amerikaanse IMSA-races, werd er gelijktijdig een tweede versie gebouwd volgens “GTC”-specificaties voor deelname aan de Europese FIA-GT-serie. Deze versie had een nog krachtigere motor, met grotere luchtinlaten waardoor het vermogen uitkwam op 760 pk—bijna 300 pk meer dan het origineel.

De 19 exemplaren van de F40 LM behoren tot de meest gezochte uitvoeringen van de F40. RM Sotheby’s veilt nu het veertiende exemplaar;volgens fabrieksdocumenten, een factuur, historie-rapporten van Marcel Massini en Rosso Corsa Consulting, en Ferrari Classiche-certificering, is chassisnummer 95448. Deze LM werd volgens de krachtigere GTC-specificatie uitgevoerd en voorzien van de gewilde Lexan schuiframen van plexiglas, en gespoten in het kenmerkende Rosso Corsa met bekleding in Stoffa Vigogna.

In december 1992 werd deze spectaculaire LM afgeleverd bij de koper, de inmiddels overleden verzamelaar Walter Hagmann uit St. Moritz, Zwitserland, die onder meer ook een 275 GTB/4 en een F50 bezat. Tijdens een privésessie op het circuit van Mugello in mei 1993 raakte hij betrokken bij een lichte crash maar de schade daarvan werd door Michelotto hersteld. De auto werd tentoongesteld en Hagmann verkocht de LM in 2002 aan een andere Zwitserse liefhebber, om hem later weer terug te kopen en in 2007 weer te verkopen aan een financier uit München die voor Ferrari Financial Services werkte.

Deze eigenaar reed met de F40 LM bij tal van Shell Ferrari/Maserati Historic Challenge-evenementen in de daaropvolgende acht jaar, waaronder op Monza (Italië), Le Vigeant (Frankrijk), Brno (Tsjechië) en Valencia (Spanje). In april 2009 werd de F40 LM door Ferrari Classiche gecertificeerd, waarbij werd vastgesteld dat motor, versnellingsbak en carrosserie overeenkwamen met de originele nummers. Het fysieke “Red Book” is niet meer aanwezig, maar een digitale PDF van de certificeringspagina’s is beschikbaar.

In 2014 keerde de Ferrari opnieuw terug naar Michelotto voor een grondige revisie; de originele bouwer/tuner nam de motor en versnellingsbak onder handen, repareerde kleine carrosserieschades en bracht de lak terug in de originele kleur. Een jaar later werd de LM aangekocht door een investeringsontwikkelaar uit Las Vegas, die de auto vijf jaar in bezit hield voor deze werd verkocht aan een Duitse dealer, waarna de auto bij een Oostenrijkse verzamelaar terechtkwam. Onder de aanname dat iedere verkoop gepaard ging met winst voor de verkoper, is het op 16 augustus in Monterey de beurt aan ‘de markt’ om te bepalen of de F40 LM de geschatte opbrengst van 8,5 tot 9,5 miljoen dollar waard zal blijken te zijn. Er is vorige maand nog voor 67.000 dollar aan groot onderhoud besteed en daarmee kan de volgende eigenaar genieten van hopelijk veel snelle ronden in een van Maranello’s krachtigste supercars.