Deze BJ40 – met viercilinder 3,0-liter dieselmotor – is vanaf nieuw al 44 jaar in het bezit van de eerste eigenaar, een liefhebber van terreinauto’s in hart en nieren, die jarenlang als instructeur werkzaam is geweest. Deze Land Cruiser levert 85 pk aan vermogen en 195 Nm aan koppel bij 2200 toeren. De gele Toyota heeft zelfs enige sterrenstatus, want hij had de (fotografische) hoofdrol in een heel uitgebreid artikel over terreinrijden in het Autovisie Jaarboek van 1983, geproduceerd door eigenaar Jan Reneman samen met Marcus Kingma.

Het gaat Jan zeer aan het hart afstand te doen van zijn Land Cruiser, maar door gezondheidsproblemen rijdt hij er nauwelijks mee en vindt hij het tijd dat iemand anders ervan gaat genieten. Dat kan, want zijn BJ40 heeft slechts 190.000 kilometer gereden, en dat is slechts de helft van wat een goed verzorgd exemplaar hebben kan – veel hogere kilometerstanden zijn eerder regel dan uitzondering.

Ondanks zijn leeftijd is de techniek van de Land Cruiser nog steeds uitstekend opgewassen tegen zwaar terrein. Jan: “Er zitten natuurlijk niet die hedendaagse systemen op, zoals descent control, dat afdalen op een steile helling van je over kan nemen. Maar dat kun je zelf ook, het belangrijkste dat je daarvoor nodig hebt, zit in je hoofd. Hij beschikt uiteraard over vierwielaandrijving en een hoge en lage gearing. Op de vooras heb ik vrijloopnaven, als je die inschakelt, draait het voorste differentieel niet mee, dat scheelt brandstof als je met alleen achterwielaandrijving rijdt. Als je de tussenbak in lage gearing zet, wordt het middelste differentieel automatisch gesperd. Als je vervolgens de vooras ontkoppelt, rijd je met alleen achterwielaandrijving en heb je tot 50 km/h vier versnellingen, die superkort op elkaar liggen, waardoor hij als een speer accelereert en je bergop ongelooflijk snel bent Je kunt zo verschrikkelijk veel met zo’n Land Cruiser, er valt veel te ontdekken. Als de nieuwe eigenaar dat wil, ga ik hem met alle plezier een cursus geven.”

We hebben een proefrit in zijn BJ40 gemaakt en deze bleek te rijden alsof hij de 100.000 kilometer nog lang niet gepasseerd was. De vierversnellingsbak schakelde uitstekend, de 85 pk diesel tokkelde er lustig op los en demonstreerde een gezonde trekkracht.

Het inspuitsysteem is recentelijk nog onder handen genomen door de firma Buchli in Harderwijk en alle oliën zijn ververst. De bekleding is in 2020 vervangen door het originele vinyl (!) op de chauffeursstoel en het tweezits bankje voorin. Ook de gedeelde 16-inch stalen wielen zijn origineel. Het enige dat (niet dringend) nodig is, is een nieuwe hemelbekleding, maar die is nog altijd nieuw te koop, want de onderdelenvoorziening voor de BJ40 en FJ40 (de versie met benzinemotor) is uitstekend. Jan heeft de Land Cruiser de eerste vijftien jaar zelf onderhouden en het later aan een specialist overgelaten. Wie graag zelf sleutelt moet weten dat een origineel werkplaatshandboek en instructieboekje voorhanden zijn. Er is zelfs een Air Camping daktent bij.

De vrouw van Jan, Boukje Overgaauw, is minstens zo aan de stoere Toyota gehecht als Jan zelf, maar toch gaat het tweetal er afstand van nemen. Jan: “Ik ben inmiddels 70, mijn gezondheid laat te wensen over, er we rijden er nog maar heel weinig mee, de laatste tijd niet meer dan zo’n 1500 kilometer per jaar. Het moment is gekomen dat iemand anders ervan mag gaan genieten. Boukje en ik hopen dat hij bij een echte liefhebber terecht komt, die er net zo goed mee omgaat als wij gedaan hebben. We zouden het fijn vinden met hem contact over de auto te houden.” Diegenen die zich aangesproken voelen, doen er goed de website van The Collectables in de gaten te houden, want daarop wordt de 99-JB-10 begin december geveild.

thecollectables.nl

(prijzen voor conditie gemiddeld en concours)

Land Cruiser FJ40 3.8 Hardtop        € 40.000         € 48.500

Land Cruiser FJ40 4.2 Hardtop        € 40.500         € 101.500

Land Cruiser BJ40 Hardtop              € 35.000         € 58.000

Land Cruiser FJ40 3.8 Softtop         € 40.000         € 60.500

Land Cruiser FJ40 4.2 Softtop         € 32.500         € 81.000                    

Land Cruiser BJ40 Softtop               € 37.000         € 75.000  

BRON (ClassicCarRatings.com op basis van veilingresultaten)

× Wil je direct contact?