Jack Brabham, Innes Ireland, Jim Clark, Graham Hill, Jo Bonnier, Stirling Moss en vele andere coureurs uit het verleden droegen helmen van Everoak. En nu zijn die karakteristieke helmen terug, zodat je tijdens de Mille Miglia of welke andere rally dan ook period correct voor de dag kunt komen.

Het wederkeren van de helmen is te danken aan Bill Vero, de kleinzoon van Everitt W. Vero, de man die het bedrijf in 1878 begonnen is, met het maken van allerhande hoofddeksels.

Bill was onlangs bij Brooks Classics in Utrecht om niet alleen zijn Everoak helmen te presenteren, maar ook te klinken op het verschijnen van ‘Don’t take risks! Wise heads wear Everoak’, een boekje over Everoak, van de hand van Alexander Snijdewind.

Het in Londen gevestigde Everoak maakte allerlei hoofddeksels: tropenhelmen, caps voor jockey’s, hard hats voor jagers, politiehelmen en ook hoeden en petten. Toen het motorrijden steeds populairder werd is Everoak daarvoor helmen gaan maken. Toen in de autosport het veiligheidsbewustzijn groeide, is men ook daarin afscheid gaan nemen van de leren kapjes en ontstond er vraag naar helmen.

Als er bij Everoak een verzoek om een racehelm binnenkwam was het Bill Vero die hem maakte en die de helm een onderscheidend, persoonlijk uiterlijk gaf. Zie bijvoorbeeld de typische blauwe Racemaster helm met witte klep die Everoak voor Jim Clark maakte of de gele met Mexicaanse vlag voor Ricardo Rodriguez.

Voor tal van coureurs heeft Bill helmen vervaardigd en na zijn pensionering is hij dat hobbymatig gaan doen. Nu heeft hij een volgende stap gezet: hij zet al zijn ervaring en vakmanschap in om replica’s te maken van de iconische helmen van toen. Met andere woorden – Everoak is back.

De helmen bieden uiteraard niet de bescherming die voor de hedendaagse autosport vereist is, maar ze kunnen uiteraard wel gedragen worden voor stijlvolle plezierritten. Bill Vero maakt elke helm met de hand, net zoals vroeger, op maat en met het ontwerp dat de koper verlangt. Als Mike Hawthorn, Jack Brabham of Stirling Moss je grote held is, heeft Bill aan een half woord genoeg om je op je wenken te bedienen. De helmen van Everoak zijn te bestellen via de website van Suixtil Benelux (suixtil.nl) onder het kopje ‘Prado’.

Het (Engelstalige) boekje van Alexander Snijdewind over Bill Vero telt 80 pagina’s, is rijk geïllustreerd met nostalgische foto’s, en vertelt de historie van Everoak in handzame teksten. De oplage is beperkt tot 400 stuks, en het is voor 29,50 euro te koop via de website tdmv.nl.

× Wil je direct contact?