(sponsored content)

Klassieke oldtimers, indrukwekkende sportauto’s en ‘normale’ voertuigen: ze lopen helaas allemaal het risico op diefstal of inbraak. Vooral in de wintermaanden stijgt de kans dat jouw geliefde wagen in criminele handen komt. De politie en het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) hebben een aantal handige tips om dit risico zo klein mogelijk te maken.

De kortere dagen en het gure weer zorgen ervoor dat mensen het liefst binnen blijven en minder goed zicht hebben op hun auto’s. Vooral november blijkt populair bij inbrekers: het aantal auto-inbraken lag afgelopen november 20% hoger dan de rest van het jaar.

1. Verwijder kostbare spullen

Veel oudere auto’s hebben geen ingebouwd navigatiesysteem. Een los systeem kan je makkelijk meenemen als je uit de auto stapt. Stop het dus niet gewoon in je dashboardkastje, want daar is ‘ie erg makkelijk te vinden voor inbrekers. Zorg ook dat er geen duidelijke afdruk overblijft van de plek waar je je navigatiesysteem hebt bevestigd.

Bij een nieuw voertuig kan je het navigatiesysteem vaak niet losmaken. Zorg dan wel dat je sowieso alle andere kostbare spullen, zoals telefoons en laptops, meeneemt. Zelfs als je maar voor even de auto verlaat zijn deze namelijk een populair doelwit.

2. Installeer alarmsystemen

Europese auto’s van 20 jaar of jonger hebben over het algemeen een betrouwbaar alarmsysteem met startonderbreking. Is jouw auto ouder of geïmporteerd uit een ander continent? Dan doe je er misschien goed aan om wat extra beveiliging aan te brengen in je auto.

Je auto moet daarnaast bepaalde alarmsystemen hebben om in aanmerking te komen voor een autoverzekering met dekking voor diefstal en inbraak. Heb je een oldtimer? Dan kan je beter kiezen voor een speciale oldtimerverzekering. Deze verzekert namelijk niet de dagwaarde (die waarschijnlijk vrij laag is), maar de taxatiewaarde.

3. Parkeer op een drukke plek

Je hebt niet overal waar je naartoe gaat de mogelijkheid om je auto in een eigen garage te stallen. Als dat niet mogelijk is, is het het beste om te zorgen dat je een goed verlichte parkeerplaats vindt, het liefst op een drukbezochte plek. Een drukke woonwijk is hiervoor erg geschikt. Zo staat je wagen goed in het zicht en is het een moeilijker doelwit voor inbrekers en autodieven.

Veiligheid voorop

Met de bovenstaande tips zorg je dat jouw voertuig zo veilig mogelijk geparkeerd staat. Met de juiste alarmsystemen, verzekering en voorbereidingen verminder je het risico op onverwachte financiële tegenvallers.

× Wil je direct contact?