Mercedes heeft een nieuwe avenue geopend voor zijn langstlevende model, de reeds 45 jaar oude G-klasse, daarmee de kans aanzienlijk vergrotend dat hij de 65 gaat halen. Hij is nu, als G580, volledig elektrisch beschikbaar, en wellicht heeft hij daardoor het eeuwige leven. Zijn scheppers hebben enige hoop: als je zijn portier opent verschijnt voor je voeten de tekst ‘G, stronger than time’. Een mooie gedachte.

Het lag voor de hand een stap richting onsterfelijkheid te maken, met de beschikbare EQ-technologie mocht dat geen enorm probleem zijn – ruimte genoeg en een hoog gewicht is bij een grote terreinwagen een minder nadelige factor. Mocht je geen trek hebben in een elektrische G, weet dan dat er ook andere versies beschikbaar zijn: er is keuze uit twee benzinemotoren en een diesel, stuk voor stuk voorzien van mild-hybrid technologie.

Mercedes heeft zich uitgeput de nieuwe G er zo goed mogelijk uit te laten zien als de oude – er is echter geen paneel hetzelfde. Hij ziet er patent uit, als een oudere heer die zich in een modern maatkostuum heeft laten praten. Op de voorschermen zie je dezelfde kanjers van knipperlichten als altijd, hoewel dat hoofdbrekens heeft gekost. Ze moesten sneuvelen door het zwaard van de voetgangersprotectie, maar Das Haus heeft hen handig weten te redden, ze kunnen in het spatbord wegduiken mochten ze een tik krijgen.

Mercedes heeft wel wat dingetjes moeten oplossen wat de aandrijflijn betreft, het grote accupakket in de bodem – waarvoor drie van de acht dwarsbalken uit het chassis zijn gehaald – staat geen verbindende as en differentiëlen toe tussen voor- en achtertrein, maar die zijn dan ook niet nodig want er is voor vier motoren gekozen, voor elk wiel een. Die bevinden zich niet in de wielen, maar wel er dichtbij. Vóór was dat niet zo moeilijk vanwege de onafhankelijke wielophangingen, achter is dat wel even een klus geweest vanwege de starre as, die veel lichter is dan bij de andere versies vanwege het ontbreken van een differentieel. 

De G580 beschikt uiteraard over permanente vierwielaandrijving, met zelfs een tweetrapstransmissie, welke je als een hoge en lage gearing kunt zien. Die is er echter vooral om de zorgen dat de elektromotoren met een gunstig toerental draaien als in zwaar terrein wordt ‘gekropen’.

Aan de terreineigenschappen mankeert niets, afgaande op de cijfers. Hij kan een helling van 45° beklimmen en dat is nogal wat voor een auto die 3085 kg weegt. De bodemvrijheid is minimaal 250 mm onder beide assen en de waaddiepte is 850 mm. We zijn er niet het terrein mee in geweest – daarvoor logeerde hij te kort bij de redactie, dus moeten we nog een keer bij Mercedes aankloppen.

Differentiëlen en sperren zijn niet nodig om de G580 terreinwaardig te maken, elke wiel kan immers afzonderlijk aangestuurd worden en de elektronica weet perfect wat te doen om het gevaarte door de jungle te loodsen. Mocht je niet verder kunnen – omgevallen boom of zo – dan kun je de linker en rechter wielen tegengesteld laten draaien zodat de Mercedes als een tank met rupsbanden op de plaats omkeert. Dat heet dan ook een tank turn, voor de gezondheid van de auto is het verstandig zulks alleen op een zachte ondergrond te doen. Wellicht nuttiger is G-Steering, als je dat hebt ingeschakeld krijgen de buitenste wielen in een bocht meer trekkracht geserveerd en stuur de grote G een stuk gretiger in.

Zijn accupakket kan met maximaal 200 kW ‘tanken’, en Mercedes belooft dat je daarmee in 32 minuten van 10 naar 80 % kunt laden. Zuinig is hij niet, het beloofde verbruik is tussen de 28 en 30 kWh per 100 kilometer, ter vergelijk: met de Alpine A290 GTS scoorden we 18 kWh.

Met zijn 587 pk worden geen records verbroken maar zijn 1164 Nm koppel is voldoende om in een indrukwekkende 4,7 seconden van 0 naar 100 km/h te sprinten. Dat moet je niet te vaak doen, want dat ga je de beloofde actieradius (WLTP) van zo’n 450 kilometer zeker niet halen.

Het maximum laadvermogen is slechts 415 kilo, inclusief vier passagiers, wat de kans gering maakt dat je er aannemers in zult zien rijden, temeer omdat Mercedes met geen woord rept over het trekgewicht aanhangwagens zijn kennelijk uitgesloten. Maar goed, de G is altijd meer een lifestyle statement geweest – van een leven in overvloed – dan een werktuig, dus veel kopers zullen daar niet rouwig om zijn, en als ze dat wel zijn, dan zijn er altijd de mild hybrids.

Op de normale weg is de G580 een heel plezierige auto, alhoewel wel wat zijwindgevoelig. Wind- en rolgeluiden zijn verregaand afwezig en in het algemeen is het een verfijnde automobiel die zich goed op de weg laat plaatsen en van alle gemakken is voorzien. Concurrenten heeft hij nog niet en misschien krijgt hij die niet. Eigenlijk heeft hij die nog nooit gehad. Hij is nog voordelig ook, de versies met verbrandingsmotoren kosten een halve ton meer, de AMG G63 kost zelfs meer dan het dubbele.

TEKST Ton Roks

Mercedes G580

Aandrijving vier elektromotoren Vermogen 587 pk (432 kW) Koppel 1164 Nm Wielophanging voor onafhankelijke met dubbele draagarmen; achter starre as (De-Dion) Banden 265/60 R18 rondom Afmetingen LxBxH 4624 x 1931 x 1986, wielbasis 2890 mm, bagageruimte 555/1990 liter Gewicht 3085 kg Laadvermogen 415 kg Verbruik 30,3-27,7 kWh/100 km Actieradius 434-473 km (WLTP) Acceleratie 0-100 km/h in 4,7 sec. Topsnelheid 180 km/h Prijs € 150.634,–