Het lag voor de hand een keer iets moois te doen met de spectaculaire aandrijflijn van de Giulia 2.9 V6 Quadrifoglio.

DAT MOOIS is er nu, uit de koker van Zagato, het Milanese atelier dat in het verleden bijzonder mooie creaties op basis van Alfa Romeo’s heeft gebouwd, zoals de TZ en TZ2. Het idee was rondom de aandrijflijn van de 2.9 V6 Quadrifoglio een coupé te ontwikkelen met een kortere wielbasis en een koolstofvezel carrosserie. Onder de liefhebbers van Zagato was er onmiddellijk interesse in de uitvoering van dat idee en van dat gezelschap heeft het atelier één persoon uitverkoren, een Duitser met veel Alfa Romeo’s in zijn garage, waaronder een 8C Competizione en een SZ, plus recente Zagato’s uit de werkplaats van Aston
Martin.


Voor de Giulia SWB Zagato is overigens de techniek van de Quadrifoglio opgewaardeerd naar die van de GTAm, gecombineerd met een zestraps handbak. Het ontwerp van Zagato mag er zijn, de motorkap bestaat uit één deel en laat een originele variant zien op de centrale driehoekige grille van Alfa Romeo. De koplampen zijn geleend van de SUV Tonale en hebben elk drie licht elementen, wat een hoofdknikje is naar de SZ van 1990, die gebaseerd was op de Alfa 75 Evoluzione.
Ook het zwarte dak en de zwarte stijl zijn geïnspireerd op die SZ. Het double bubble dak is bijna vanzelfsprekend voor een Zagato, bij de SWB Zagato loopt het zelfs door tot in de achterruit.
De achterkant is tamelijk rigoureus afgekapt, zoals bij de TZ(1) het geval was. Opvallend is de afwezigheid van conventionele
achterlichten, de verlichting aldaar wordt overgelaten aan een dunne, gewelfde strip over de volle breedte van de Giulia SWB Zagato. Midden uit de diffuser steken de eindstukken van het titanium Akrapovič uitlaatsysteem van de GTAm.

Officiële prestatiecijfers zijn niet bekendgemaakt, maar het ligt voor de hand dat de SWB Zagato nog minder gewicht op de schaal brengt dan de 1580 kilo van de GTAm, die in slechts 3,6 seconden van 0 naar 100 km/h kan accelereren. Helaas is er geen serieproductie voorzien van de Giulia SWB Zagato – het blijft bij die ene voor de Duitse koper. Maar… Alfa Romeo heeft beloofd dit jaar nog met een supersporter te komen die zowel met benzine- als elektromotor verkrijgbaar zal zijn.

× Wil je direct contact?