Acteur en racer Paul Newman heeft in zijn leven drie hot-rod Volvo stationwagens, met de aandrijflijn van een muscle car, gehad. Zijn derde en laatste hot-rodded Volvo wordt nu ter veiling aangeboden door RM Sotheby’s, als onderdeel van de veiling: HIGH SPEED: PAUL NEWMAN’S RACING LEGACY.

Zijn eerste poging was een Volvo 740 uit 1988, die hij voorzien had van een 3,8-liter V-6 met turbocompressor uit een Buick Grand National. Daarna overtuigde hij zijn vriend David Letterman om een Volvo 960 met een supercharged 5,0-liter Mustang V8 van hem te kopen. In de serie Comedians in Cars Getting Coffee rijdt Jerry Seinfeld deze auto en Letterman vertelt dat hij een beetje geïntimideerd was toen Newman hem vroeg of hij de auto wilde hebben. “Hij vroeg of ik er ook een ‘puffer’ in wilde hebben en ik heb ja gezegd, niet wetende wat een ‘puffer’ was.” Car and Driver deed een test met de meer dan 400 pk sterke Volvo en concludeerde dat hij net zo snel als een Mustang Cobra uit het midden van de jaren ’90 was.

Newman’s derde en laatste hot-rodded Volvo wordt nu ter veiling aangeboden door RM Sotheby’s, als onderdeel van de veiling: HIGH SPEED: PAUL NEWMAN’S RACING LEGACY. Deze auto was niet zijn eigen idee, maar werd bedacht en gebouwd door zijn raceteam als een verrassingsgeschenk in 2007. Onder de motorkap bevindt zich een Chevrolet LS3 V8 6,2-liter uit de C6 Corvette Z06, gekoppeld aan een automatische transmissie met vier versnellingen van General Motors. De lay-out met achterwielaandrijving van de V90 betekende dat er, naast het verkorten van de standaard aandrijfas en het aanpassen van de koppeling om de schakelhendel goed in de middenconsole te plaatsen, verder geen grote aanpassingen nodig waren. De achterwielophanging bleef standaard, terwijl de voorwielophanging naar verluidt werd aangepast met componenten van een Porsche 911.

Het exterieur bleef ongewijzigd, want Newman wilde dat de auto eruitzag als een standaard Zweedse stationwagen. Hij heeft niet lang van de auto kunnen genieten, want kort nadat de auto klaar was overleed de acteur. Deze ‘Volvette’, met een speciaal gemaakte ‘V06’ typeaanduiding, wordt nu aangeboden en de geschatte opbrengst ligt tussen de $20.000 en $25.000 dollar. De originele zes-in-lijn motor, transmissie en fabriekshandleidingen krijgt u er dan nog los bij. Het lijkt ons dat deze ‘estimate’ ruimschoots overschreden gaat worden.

Bieden en bekijken kan op de website van RM Sotheby’s: 1998 Volvo V90 Volvette
De aflevering van Comedians in Cars Drinking Coffee met de tweede Volvo als hoofdonderwerp is op Netflix te bekijken: Link

× Wil je direct contact?