Op Cape Cod, het welgestelde schiereiland in de staat Massachussets, Verenigde Staten, bevindt zich in het plaatsje Sandwich een mooi klein automuseum, met een bijzondere collectie Amerikaanse klassiekers, voornamelijk uit de ‘brass-era’.

Misschien herkenbaar, dat je als autoliefhebber op vakantie altijd even op internet kijkt of er toevallig een automuseum in de buurt is? Het Heritage Museum & Gardens op Cape Code bleek de moeite van een bezoek meer dan waard. Gelegen in een prachtig park met ontelbare soorten rododendrons heeft oprichter Josiah K. Lilly III in een mooie ronde stenen schuur (Shaker stijl) in 1969 zijn museum geopend. Naast de vaste collectie met vooral ‘brass’-auto’s, trok nu de tentoonstelling ‘From Carriage to Classic: How automobiles transformed America’ de aandacht.

Bij het rondlopen over de twee verdiepingen valt weer eens op hoeveel automerken er verdwenen zijn; namen die nu alleen nog voorkomen in programma’s als Chasing Classic Cars van Wayne Carini, maar die verder al lang vergeten zijn. Zoals een Pope Hartford Model 33 uit 1913, een Knox Model R Touring uit 1910, een knalgele Mercer Runabout uit 1912, een Stutz Bearcat uit 1915 en de revolutionaire Cord Westchester uit 1936, met opklapbare koplampen. Gelukkig stond er, vanzelfsprekend, ook een dikke Corvette Stingray.

Opvallend was een kleine ‘skelter’-auto – elektrisch aangedreven (!) – wat een Auto Red Bug uit 1920 bleek te zijn. Geproduceerd door de Automotive Electric Service Corporation uit North Bergen, New Jersey. Nieuwprijs was 200 dollar en daarvoor kreeg men een 2,5 pk compacte auto die ook echt als auto gebruikt werd. Bijzonder was het verkoopkanaal, want men kon de Red Bug kopen bij Abercrombie & Fitch en bij speelgoedwinkel FAO Schwartz. Het was een populair model dat ook werd ingezet door landgoedeigenaren als transportmiddel op hun ‘estate’. Dus zeker geen speelgoed!

Packard Runabout

Centraal thema waren drie auto’s die het vakantieleven op Cape Cod reflecteerden: een prachtige Ford CountrySquire stationwagon uit 1965 met mooie ‘fake-wood’ panelen over de flanken, een Mercury ‘Woody’ stationwagon uit 1946 en een Packard 633 Runabout uit 1929 met een prachtige klassieke caravan erachter. Het strandleven kwam tot leven en werd nog eens benadrukt door een klassieke zeilboot, een Beetle Cat uit 1932. Hier werd ook het begrip ‘stationwagon’ nog even uitgelegd: het was de auto waarmee je familie van het station ging halen, om ze met koffers en al comfortabel naar huis te vervoeren.

Mercury Woody
Ford CountrySquire

De mooie omgeving, het prachtige gebouw en de interessante collectie staan garant voor twee uurtjes Amerikaans autoplezier. Mocht je in de buurt zijn, dan is dit museum een aanrader.

× Wil je direct contact?