De Historic Grand Prix op Zolder (22 en 23 juli) had natuurlijk mooie startvelden, maar het evenement overtrof de vorige editie vooral door het concours d’elegance dat groter was dan verleden jaar en op een mooiere locatie plaats had. Het was bovendien overdekt wat het werk van de jury tijdens het wisselvallige weer een stuk gemakkelijker maakte.

Erelid van de jury was de Belgische F1 coryfee Thierry Boutsen die met bijzonder veel genoegen de Arrows A8 inspecteerde waarmee hij in 1985 reed. De auto was meegebracht door Adriaan De Maegt, een bekende verzamelaar van alles dat met BMW te maken heeft.

Qua thema haakte het concours aan bij het zestigjarig bestaan van circuit van Zolder. De thema’s van alle concoursklassen waren daar op afgestemd. Voor de klassen met Porsche als hoofdthema had de bekende Belgische verzamelaar John Dirickx uitgepakt met een fiks aantal interessante auto’s.


De klasse ‘Porsche 911, Sixty Years Road Cars’ werd gewonnen door de 911 Speedster Pré Production van Bert D’Hondt. De tweede prijs was daar voor de 911 40th Anniversary van Marc Pelsmakers. In de klasse ‘Porsche 911, Sixty Years Race Cars’ gunde de jury de hoogste eer aan de 911 2.0 Liter Cup Art Car van Johan Dirickx, beschilderd door Bart Verheyen. Tweede werd daar de heel originele maar ‘dans son jus’ zijnde Porsche 935 van Pascal Pauwels, die de auto al meer dan 20 jaar in zijn collectie heeft.


In de groep ‘Class of 1963’ werd de Lancia Flaminia Convertible 2.8 3C (origineel door Mannes in België ingevoerd) van Rudy Joris tot beste uitverkoren, op de tweede plek gevolgd door de Mercedes-Benz 230 SL van Bert D’Hondt. Bij de ‘Swinging Sixties’ was de heel bijzondere Apal de winnaar. In de klasse ‘Alpine A110 Sixty Years’ werd de zeldzame A110 Dinalpine Cabriolet van Fré van Orshaeghen tot winnaar uitgeroepen. Hij behaalde ook de tweede prijs met de A110 Berlinette 1300.
Uiteraard waren er ook klassen voor racewagens. Bij de Touring Cars werd deze gewonnen door de Ford Escort Mk1 RS 16000 BDA van Bas van Elderen en bij de Single Seaters werd de F2 March 802 (ex Theo Fabi) van Adriaan de Maegt uitverkoren.

Met de felbegeerde titel Best of Show is de Dino 206 GT van Werner van Walle aan de haal gedaan. De fraaie sportwagen was ooit eigendom van niemand minder dan Eric Clapton en draagt de bijnaam ‘Layla’.

FOTO’s David Noels

× Wil je direct contact?