Tussen alle traditionele stands op Interclassics in Maastricht, volgepakt met zoveel mogelijk te verkopen klassieke auto’s, onderscheidde één stand zich van de rest. Die van Talent 4 Classics, opvallend door de vrolijke oranje kleuren. Daar werden bezoekers uitgenodigd voor leuke technische uitdagingen. Kleine kinderen kregen de kans om een grote houten vloerpuzzel te leggen, er kon een wiel verwisseld worden en met wat ondersteuning door een enthousiaste medewerker mocht een poging gewaagd worden om bijvoorbeeld de elektrische aansluiting van richtingaanwijzers te voltooien. Kinderen kregen een mooie kleurplaat mee en konden op de beurs een puzzeltocht doen langs de oranje banners die her en der over de beursvloer verspreid stonden. 

De stichting Talent 4 Classics heeft zich ten doel gesteld jongeren met een ondersteuningsbehoefte te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun talenten zodat zij zelfvertrouwen opbouwen en betere kansen krijgen op de arbeidsmarkt. De initiatiefnemer, Mike Kastrop, bekend van restauratiebedrijf Classic Mike uit Zeewolde, legt uit: “Er zijn zoveel jongeren die een beetje meer moeite dan anderen hebben om in het reguliere onderwijssysteem mee te draaien. En al helemaal om daarna in het bedrijfsleven hun plek te krijgen en zichzelf waar te maken. Daardoor vallen deze jonge mensen, ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’, buiten de boot en belanden vaak in uitzichtloze situaties op de bank thuis. En dat terwijl de arbeidsmarkt schreeuwt om personeel!”

Mike vervolgt gepassioneerd: “Alle jongeren verdienen een kans om een opleiding te krijgen waarmee ze talenten kunnen ontwikkelen, juist ook jongeren met een ondersteuningsbehoefte. Onze jarenlange ervaring binnen Classic Mike, inmiddels een erkend leerbedrijf, bewijst dat met de juiste begeleiding en motivatie, deze jongens en meisjes in staat zijn om klassieke auto’s te restaureren die vervolgens concoursen winnen. We hebben met het hele team op grote concoursen gestaan, en op Concorso d’Eleganza Villa d’Este zelfs gewonnen! Met iets meer geduld en tijd kunnen jongeren het restauratievak leren en daarmee veel waardering en bewondering oogsten. Dat willen we nu graag ook bij andere klassiekerspecialisten in gang zetten. Vandaar de stichting Talent 4 Classics, die helemaal los staat van Classic Mike.”

Talent 4 Classics wil jongeren de mogelijkheid bieden hun talenten verder te ontwikkelen door de juiste coaching en scholing. De loonwaarde wordt normaliter al aangevuld door loonkostensubsidie maar dat is gebaseerd op werkzaamheden waarmee de hoogst mogelijke loonwaarde wordt behaald. De stichting gaat juist hier verder door aanvulling te bieden in de extra ondersteuning (tijd) die nodig is om te leren en daarmee de loonwaarde uiteindelijk te verhogen. Zo kunnen de talenten doorgroeien tot de meest waardevolle medewerkers en zelfstandig een plek in de maatschappij verwerven. De restauratie van klassieke auto’s is een inspirerende omgeving om deze doelstelling in te verwezenlijken.

De stichting is een fonds dat deze jongeren op de juiste wijze wil ondersteunen, maar kan dat alleen met de hulp van donateurs.  Een financiële ondersteuning bij het opleiden en aannemen van jongeren met een ondersteuningsbehoefte is noodzaak. “Maar”, benadrukt Mike, “Het gaat om meer dan alleen maar geld. Wij fungeren ook als kenniscentrum voor andere bedrijven zodat we deze wegwijs kunnen maken in de regelgeving, en onze ‘lessons learned’ kunnen delen. Wij hebben het allemaal al uitgezocht en meegemaakt.”

Op de beurs waren bijna alle reacties positief en heeft het team aanvragen ontvangen uit Bologna, Essen en St.Moritz. Daarnaast maakte de Duitse televisieomroep WDR een reportage op de stand. Toch bleek er ook nog veel twijfel te zijn, vooral bij eigenaren van restauratiebedrijven. Mike zucht: “Dooddoeners als ‘bij ons werkt dat niet’ en ‘dat kost mij veel te veel tijd’ hebben we vaak gehoord. En ik snap de zorg als je niet begrijpt hoe het voor jou kan werken. Maar ondertussen staan deze mensen wel zelf tot diep in de avond te werken omdat ze een nijpend personeelsgebrek hebben. Ze kunnen op onze manier vakmensen opleiden in hun eigen bedrijf, met goede financiële ondersteuning en coaching door ervaringsdeskundigen!”

“Bij Classic Mike laten we op de factuur duidelijk zien wie er aan de auto gewerkt heeft en welke loonwaarde daarbij hoort. Onze klanten vinden het inmiddels fantastisch en de band met het team en de klant is heel sterk. Het is hoog tijd dat MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) ook de klassiekerwereld binnendringt. Om dat te bereiken zijn er drie partijen belangrijk: de eigenaar van de klassieker, het restauratiebedrijf en niet in de laatste plaats, het talent zelf. Waarom zou je als eigenaar van een auto niet bewust kiezen voor een bedrijf dat kansen biedt aan jongeren die anders aan de kant blijven staan? Wij hebben gezien dat de publieke waardering heel groot is voor deze maatschappelijke aanpak.”

De stichting heeft inmiddels de ANBI status en een gedegen bestuur dat bestaat uit vrijwillige specialisten op verschillende terreinen. Voor meer informatie, vragen over het proces, een gesprek voor persoonlijke toelichting of voor het doen van donaties is de website talent4classics.nl het eerste adres. Ook is de stichting op zoek naar een samenwerking met klassiekerbedrijven die leerplekken ter beschikking willen stellen. Een mooie kans op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen én een verdiende kans voor de jongeren.

www.talent4classics.nl


× Wil je direct contact?