Afgelopen zondag was Circuit Zandvoort het toneel voor Viva Italia. Na een paar jaar in Assen te zijn gehouden is het Italiaanse spektakel alweer voor de derde keer terug in Zandvoort. Ondanks de slechte weersvoorspelling was er een goede opkomst en werd het een donkere maar mooie dag vol prachtige Italiaanse pareltjes. Daniel Melton was erbij en doet verslag.

FOTOGRAFIE: Daniel Melton

“De opkomst viel, gezien het weer helemaal niet tegen. Vooral de Alfa Romeo Club was erg goed vertegenwoordigd met veel 156’s, 159’s, MiTo’s, en Giulietta’s. Ook de Abarth Club had veel leden meegenomen en de parking stond vol met 500jes, 595 esse-esse’s, Punto’s en Stilo’s. Naast deze ‘alledaagse’ verschijningen natuurlijk ook een grote vertegenwoordiging van de merken Ferrari, Lamborghini en Maserati, te bewonderen in de Supercar Paddock.

Op de baan zelf waren er verschillende vrij-rijden sessies, club parades en een aantal dragraces te zien. Hoewel de regen af en toe hard naar beneden kwam hinderde dit veel coureurs niet om toch hard op het gas te gaan. Het gaf nog enig spektakel voor de mensen in de tribune. Zelf was ik met de Lancia Club Nederland meegekomen. Helaas hadden we minder dan de benodigde 60 inschrijvingen, zodat we niet als club de baan op mochten, maar gezien het weer was dat misschien niet heel erg.

Tijdens de stortbuien konden wij in onze tent schuilen en opwarmen met een verse espresso van de barista. De regen was waarschijnlijk ook de reden voor de afwezigheid van veel klassiekers waardoor het evenement vooral veel nieuwere auto’s omvatte, op wat mooie Giulia’s 105 na. Een persoonlijk hoogtepunt was de aanwezigheid van twee stuks Alfa Romeo SZ “Il Mostro” en de zeer zeldzame Lancia Hyena (een van de slechts 24 gebouwde Zagato uitvoeringen van de Delta). Dat de liefde voor de auto’s groot was bewezen de gepersonaliseerde en helemaal tot in de puntjes gedetailde auto’s in de paddock: Alfa’s met ‘scissor doors’, Lancia’s in rallyuitmonstering, Chiquita stickers op een knalgele Fiat Coupé en een gepolijste Busso V6, niets te gek, en alles trok evenveel bekijks. Ondanks het weer kunnen we terugkijken op een geslaagd evenement, La Dolce Vita aan zee.”

× Wil je direct contact?