Het jaarlijkse, vierdaagse autofeest dat ook wel onder de naam ‘Le Zoute’ (spreek uit Zoete) bekend staat vond ook deze maand weer plaats, in en om het Belgische Knokke. Tiny Verhoeven was erbij en doet onderstaand verslag van het evenement.

Het begon allemaal op donderdagmorgen toen de burgemeester van Knokke het feest opende. Verdeeld over twee enorme tenten op het Noordzeestrand werd er een overzicht geboden van wat de premium automobielfabrikanten te bieden hebben én toonde veilinghuis Bonhams zo’n 150 automobielen die op zondagmiddag geveild werden. Ondertussen begon op het terrein voor de tenten de technische keuring van een dikke tweehonderd auto’s die vrijdag en zaterdag aan de Zoute Rally deelnamen.

De rallywagens trokken veel bekijks. Buiten een aantal dure jongens waaronder de Mercedes 300SL Gullwing en roadster, fijne Ferrari’s, Aston Martins, Austin Healey’s, Jaguars XK en E-Types, Bentley’s en Rolls Royces, zagen we ook wat minder exotisch materiaal. Maar juist een Triumph TR3 en een MGA vallen tussen al dat exclusieve geweld juist positief op. We hebben de Rally op vrijdag gevolgd en we kunnen u verzekeren dat de gaspedalen stevig ingetrapt werden in het Vlaamse land.

De tent met de nieuwe auto’s biedt een aantal primeurs. Porsche showde er zijn 911 ST waarmee het merk de 63e verjaardag van de 911 vierde. Een geslaagd model, mooier dan de GT3 RS die met een aantal carbon onderdelen is opgesierd maar waarvan de esthetiek van de achterspoiler bij mij wel een paar vraagtekens opriep. De Lamborghini Revuelta is een mooie ruige auto met meer dan 1000 pk aan boord. De DB12 van Aston Martin was nieuw en Audi stelde de nieuwe A6 voor aan het publiek. Ook Lotus trok veel bekijks, met een sportieve vierdeurs vierzitter (Emeya) en de Eletre, de SUV met naar keuze 500 of 900 pk. Dat luxe nog luxer kan bewees Bentley met de Mulliner-versies van de auto’s.

Voor we de veiling van Bonhams gingen volgen, stonden we bij de start van de GT Tour. Bezitters van een GT van Ferrari, Maserati, McLaren, Porsche en andere merken, doen dan mee aan een rondrit met op afgesloten terreinen af en toe een snelheidsproef. Een mooi spektakel dat ook veel jonge autoliefhebbers trekt.

De tent van Bonhams was om van te smullen. Deze veiling wordt door het veilinghuis steeds serieuzer genomen, want er stonden toch zeker zeven of acht auto’s die meer als een miljoen zouden opbrengen. Een Ferrari 250 GT Tour de France was het klapstuk met een verwachte opbrengst van tussen de vijf en zeven miljoen euro. De biedingen stopten echter bij 4,2 miljoen maar daar komen voor de koper dag nog 15% veilingkosten bij. Een zeldzame 911 GT2 turbo vond ook een andere eigenaar voor meer dan een miljoen euro, net als een oude Bugatti T37. Een moderne Veyron ging ook voor meer als een miljoen onder de hamer. Alles bij elkaar werd er voor meer dan 27 miljoen euro verkocht.

Volgend jaar is er begin oktober weer een Zoute Grand Prix in Knokke en ook dan hoop ik er zeker weer bij te zijn want het totaalaanbod en de diversiteit maakt het een aantrekkelijk en goed georganiseerd evenement.

× Wil je direct contact?